Akár robotot is irányíthatnak a Marson a csillagászati héten Pécsen

2019.03.15. AC News

Akár robotot is irányíthatnak a Marson a csillagászati héten Pécsen

A március 18–24. között rendezett csillagászati héten az érdeklődők a részt vehetnek Mars-küldetésen, irányíthatnak robotot, valamint bepillanthatnak a Csillagok között című film tudományos hátterébe is Pécsen, a Zsolnay Kulturális Negyedben.

b3 bejegyzeseknél(200x300)

A mintegy 30 program közül az egyik kuriózum, hogy a Holdra-szállás 50. évfordulója alkalmából látható lesz Magyarország legnagyobb, nyilvánosan megtekinthető holdi meteoritja is.

A rendezvény egyik előadója dr. Kiss L. László akadémikus csillagász, akiről már aszteroidát is elneveztek. Ő a tejútrendszer felfedezéséről, a Gaia európai űrteleszkóp eredményeiről számol be. Mosoni László csillagásztól az égitestek megfigyelésének eszközeiről megtudhatjuk, hogyan jutott el az emberiség Galilei távcsövétől a 30-40 méteres tükörátmérőig, és hogy milyen asztrofizikai kérdések megfigyeléséhez építenek napjainkban milliárdeurós költségű obszervatóriumokat. Szó lesz a műholdas távérzékelésről és hogy a fejlesztések terén mire számíthatunk a következő fél évszázadban.

Az etyeki Korda Filmstúdió munkatársa, Sándorfi Richárd olyan filmes trükkökről számol be, amelyek segítségével az elmúlt időben meghatározó sci-fi produkciók születtek a stúdióban, például a Szárnyas fejvadász 2049, a Mentőexpedíció című film vagy a NatGeo: Mars – Utunk a vörös bolygóra című sorozat. Közben választ kaphatunk arra is, hogyan készült a Csillagok háborújához a Halálcsillag, hogyan utazhatunk fekete lyukon keresztül, vagy tényleg terem-e krumpli a Marson.

Izgalmas lehetőség gyereknek: szerdán és pénteken az általános iskolások Mars-küldetésre indulhatnak, robotot irányíthatnak a vörös bolygó felszínén és űrhajóssisakot is felpróbálhatnak. Az előadásokat planetáriumi és ingyenes távcsöves bemutatók egészítik ki, a hétvégén pedig csillagászati ismeretterjesztő programok várják a kicsiket és nagyokat, részt vehetnek földön kívüli Varázsórán, megnézhetik távcsővel a Nap felszínét.

További cikkek

cba bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)