Kásler: A szabadságharc idején mindenkinek magyarságtudata volt

Eleméry Máté 2019.03.14. Itthon

Kásler: A szabadságharc idején mindenkinek magyarságtudata volt

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején "mindenkinek magyar-, pontosabban hungarustudata volt"; a szabadságharc támogatottsága sem etnikai alapokon nyugodott, azt a nemzetiségek jelentős része fegyverrel is támogatta - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere március 15-e alkalmából a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

hbs(400x300)

    Kásler Miklós a lap csütörtöki számában megjelent cikkben arra a felvetésre, hogy "sokan óhatatlanul párhuzamot vonnak az akkori bécsi és mai brüsszeli büntetőpolitika" hasonlóságai miatt, azt mondta: "áthallások mindig előfordulnak, az események szinte panelszerűen ismétlődnek a történelemben. Akkor is el akarták vonni a szuverenitásunk különböző összetevőit. Mindig az nyeri meg a történelmet, aki felismeri a hasonló helyzetekre adott helyes válaszokat".

    A forradalmat megelőző reformtörekvésekről Kásler Miklós azt mondta: a magyar nemességtől, a magyar mentalitástól távol állt mindenfajta forradalmi, a jogszerűséget nélkülöző megoldás, főleg a brutalitás.

    A történelem bizonyítja, hogy a magyarság mindig csak békésen, törvényesen, a történelmi alkotmány keretein belül akarta a változásokat - emelte ki.

További cikkek

cba bejegyzeseknél(200x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)