Párttá alakulna a Migration Aid, de az ügyészség megtámadta a bejegyzését

2019.03.14. Itthon

Párttá alakulna a Migration Aid, de az ügyészség megtámadta a bejegyzését

A Zalaegerszegi Törvényszék elrendelte a megszűnt Migration Aid Alapítvány által alapított Éjjeli Őrség a Magyar Testvériségért Párt nyilvántartásba vételét, a Zala Megyei Főügyészség azonban fellebbezett ellene.

b3 bejegyzeseknél(200x300)

A Migration Aid Alapítvány tavaly augusztusban Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy a parlament által megszavazott bevándorlási különadó ellehetetlenítené a szerveztüket, ezért Éjjeli Őrség néven párttá alakulnak – emlékeztet az Index, megjegyezve, hogy az Éjjeli Őrség elnevezés minden bizonynal a Trónok harca seregére utal, amely a vadaktól védi a birodalom lakóit.

Az Éjjeli Őrség a Magyar Testvériségért Párt a Zalaegerszegi Törvényszéken kérte nyilvántartásba vételét, amelyet a törvényszék el is rendelt. (A törvényszék ilyen esetekben csak azt vizsgálhatja, hogy az alapítók beadtak-e mindent, amit a törvény előír, a pártok törvényességi felügyeletére az ügyészség jogosult.) A törvényszék végzése ellen a mai napon a Zala Megyei Főügyészség közjogi szakága fellebbezést jelentett be a párt nyilvántartásba vételére irányuló kérelem elutasítása végett.

Az ügyészség álláspontja szerint a nyilvántartásba vételre irányuló kérelem elutasításának van helye, mert a párt alapszabálya több ponton is ellentétes a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény, valamint más vonatkozó jogszabály rendelkezéseivel. Így alapvetően az, hogy létrejötte jogszabály megkerülésére irányul, a migrációt támogató civilszervezeteket érintő különadó alóli mentesülést célozza. Az ügyészség a fentiek alátámasztására szolgáló tényeket a fellebbezésben részletezte.

Az alapszabály más pontokon sem felel meg a jogszabályi előírásoknak. Párt külföldi magánszemélytől nem fogadhat el vagyoni hozzájárulást, azonban a megalakuló pártnak a székhelyhasználatot nem magyar állampolgár biztosítaná. Jogi személyek nem támogathatják a pártokat, ennek ellenére az alapszabály a jogi személyek részére is biztosítaná ezt a lehetőséget, ezenkívül a párt mint jogi személy elnevezése sem felel meg a névvalódiság jogszabályi követelményének.

A megyei főügyészség fellebbezéséről majd a törvényszék dönt.

További cikkek

cba bejegyzeseknél(200x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)