Így ünnepli születésnapját a küzdelmek után Benkő László - „Néhány héttel ezelőtt még mélyponton voltam!”

Soltész Mónika 2018.06.12. Rivalda

Így ünnepli születésnapját a küzdelmek után Benkő László - „Néhány héttel ezelőtt még mélyponton voltam!”

Benkő László számára ma már sokkal fontosabb a születésnap, mint az évekkel ezelőtt volt. Nagyban befolyásolja ezt az, hogy tavaly meg kellett küzdenie a gyilkos kórral. Szerencsére nem csak az orvosi leletek igazolják, hogy jól van, hanem a zenész is határozottan érzi. 2017 forduló volt az életében, betegségének köszönhetően sok mindent átértékelt, és pontosan tudja, milyen feladatok várnak még rá. Minderről pedig az AcNews-nak mesélt születésének 74. évfordulóján.
 

cba bejegyzeseknél(200x300)

„Az élet bizonyos szakaszában kevésbé volt fontos. Boldogság volt fiatalon eljutni egy következő születésnaphoz. Később rutinszerűvé vált. A zenekaron belül rendkívül figyeltünk egymásra, kívülről fújtuk, kinek, mikor van, és mikor ünneplünk ebből az alkalomból. Az utóbbi években nagyon nagy jelentősége lett nem csak nekünk, hanem a körülöttünk lévő embereknek is. Ahogy jönnek óhatatlanul a különböző váratlan „meglepetések” az életkor függvényében, lehet ez akár egy betegség, vagy bármi más, így hangsúlyosabbá válik az élet. Az, hogy én megéltem, egyfajta számvetés is. Mi az, amit még nem tudtál megcsinálni, és mi az, ami a jövőben előtted van, amit esetleg az előző évek teljesítménye okán felfedeztél, hogy még be kéne fejezni, le kéne zárni, még meg kellene csinálni, és ehhez a következő évek hogyan viszonyulnak, és hogy adnak erre lehetőséget” – kezdte lapunknak a zenész, aki nem titkolja, rendkívül hosszú és küzdelmes évet tudhat maga mögött.

„Többször észrevettem magamon, hogy mindig visszatekint az ember. Az elmúlt év nagyon kemény év volt részemre. Amikor a betegségem bizonytalan volt, hogyan tudok tovább menni, hogy sikeres lesz-e a további életem, akkor kialakult bennem egy kettőség. Kettő Benkő Laci van bennem, az egyik szabadalja az utakat, a világot, a másik pedig, aki fölötte áll, aki nézi, hogy mit csinál ezt a fickó. Ő az, aki tudat alatt átformálja a gondolatokat” – elmélkedett Benkő László, aki azzal is tisztában van, hogy miért kapta a sorstól ezt a megpróbáltatást.

„Annyit mindenesetre tanultam belőle, ha bármilyen váratlan dolog az életbe közbejön, az ember próbálja nem tragikusan, hanem – ha lehet ezt mondani – okosabban és bölcsebben helyére tenni. És igen, itt a halálra gondolok. Durva lenne, ha úgy fogalmaznék, hogy a halál gondolatával játszik ilyenkor az ember, de tulajdonképpen ez az igazság. Mert ha beletemetkezel ebbe, akkor megette a fene. Az emberek nagy részét, aki hasonló helyben volt, mint én, azért sajnálom, mert feladják az aktivitásukat, belefekszenek ebbe az állapotba. Pedig ha minden reggel úgy kelsz föl, hogy végig gondolod, hogy mit kell megcsinálni, akkor tovább kell menni, és nem azt várni, hogy majd mások megoldják helyetted”- árulta el az Omega billentyűse, aki már újra a régi.

„Néhány héttel ezelőtt még mélypontom voltam. Az egész betegségnek a velejárója, a gyógyulást elősegítve, az immunrendszer elpusztítása. Ez ad igazából esélyt arra, hogy később meggyógyulhasson az illető. A lepusztult immunrendszer felépítését viszont az emberre bízzák. Ez is egyénfüggő. Az, hogy valaki ül egy padon, várakozik, néz ki a fejéből, ez önmagában így maga a halál. De aki azt mondja, hogy rájön, hogy be kell hozni még sok mindent, az csak segít. A születésnap is ilyen, mert óhatatlanul is összehasonlítja az ember, hogy évekkel ezelőtt milyen volt” – mondta.

További cikkek

hbs(400x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)