Gumicsónakon sodródtak a gyerekek a viharban Balatonfüreden

AC News 2018.07.10. Sziréna

Gumicsónakon sodródtak a gyerekek a viharban Balatonfüreden

A vízirendőrök 2018. július 9-én 18 óra 20 perckor a Balatonfüred előtti vízterületen, a parttól mintegy 200 méterre észlelték, hogy egy gumicsónakban két, 13 éves gyermek sodródik a vízen, akik az erős északi szélben képtelen voltak önerőből partra jutni. Az egyenruhások ezért azonnal a segítségükre siettek, és a fürdőeszközzel együtt a szolgálati kisgéphajóba emelték és biztonságban a közeli strandra szállították a fiatalokat. A mentés idején I. fokú viharjelzés volt érvényben.

 

hbs(400x300)

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy az elmúlt időszakban tapasztalható viharos, változó időjárás nagyban kihat az emberi szervezetre. A vízen, vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen nagyon gyorsan kialakulhat egy veszélyhelyzet.

Fontos tudni, hogy elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni, valamint csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével) tilos – írja a police.hu.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tanácsai:

Kerüljék a vízibiciklikről, egyéb fürdő eszközökről történő hirtelen vízbeugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vannak a vízmélységgel, valamint a vízhőmérséklet is hirtelen sokkhatással lehet a szervezetükre!

Gyengén úszóknak azt javasoljuk, hogy csak sekély vízben mártózzanak meg. 

Szeszes italtól befolyásolt vagy bódult állapotban a fürdőzés életveszélyes!

Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt. Ha a part mellett elalszik a gumimatracon, akkor is kisodródhat a mély vízbe.

Figyeljék a viharjelző szolgálat jelzéseit!

A fürdőzés teli gyomorral nem javasolt. 

Az úszóeszközök (vízibicikli, gumimatrac, illetve más felfújható eszköz) használata szintén fürdésnek minősül, így ezekre is a fürdés szabályai vonatkoznak. Fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék.

A fürdőhely határait a parton táblával, a vízen bójákkal jelölik. A 120 centiméternél mélyebb víz határát, illetve a fürdési tilalmat szintén táblával jelölik.

További cikkek

cba bejegyzeseknél(200x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)