A Trump-kormány korlátozza a menedékkérelem lehetőségét

Eleméry Máté 2018.11.09. Világ

A Trump-kormány korlátozza a menedékkérelem lehetőségét

Szigorítja a menedékkérelem benyújtásának lehetőségét a Trump-kormány. A csütörtökön ismertetett új szabályok értelmében a határsértők nem jogosultak menekültstátusra - derül ki az amerikai belbiztonsági és az igazságügyi minisztérium közös nyilatkozatából.

cba bejegyzeseknél(200x300)

    A napokon belül hatályba lépő új rendelkezés értelmében csak az adhat be menedékkérelmet, aki a hivatalos határátkelők egyikénél lépi át az ország déli határát.

    "Menekültügyi rendszerünk az indokolatlan menedékkérelmek terhét nyögi, ami aránytalan terhet ró az államra, s ezért azok, akik valóban megérdemlik, nem tudnak elég gyorsan menekültstátushoz jutni" - indokolta a döntést a belbiztonsági tárca.

    Egy név nélkül nyilatkozó illetékes a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a cél a hivatalos határátkelők felé terelni a menedékkérőket, mert ott a hatóságok jobban fel vannak készülve arra, hogy gyorsan és hatékonyan kezeljék a menedékkérelmeket.

    Jogvédők szerint ugyanakkor az új szabály jogsértően korlátozza a menedékkérelem jogát.

    "A törvény külön kiemeli, hogy bárki nyújthat be menedékkérelmet, függetlenül attól, hogy hivatalos átkelőn lépett-e be az országba. Ezt nem lehet ügynökségi, vagy elnöki rendelettel megkerülni" - fogalmazott Omar Jadwat, az Amerikai Polgári Jogi Unió bevándorlók jogaival foglalkozó projektjének igazgatója.

További cikkek

cba bejegyzeseknél(200x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)