Belgium nem adja ki az elítélt spanyol rappert

Eleméry Máté 2018.11.06. Világ

Belgium nem adja ki az elítélt spanyol rappert

Elutasította az illetékes belga fellebbviteli bíróság kedden a Valtonyc művésznéven ismert, provokatív dalszövegei miatt elítélt rapper kiadatását Spanyolországnak, legalábbis addig, amíg az Európai Bíróság véleményt nem mond az ügyben.

cba bejegyzeseknél(200x300)

    A hivatalos tájékoztatás szerint a genti törvényszék kikérte az uniós bíróság véleményét, amelyet figyelembe fog venni a végső ítélet későbbi meghozatalakor. Szakértők szerint ez hosszú hónapokig is eltarthat.

    A döntés értelmében további utasításig bizonyos feltételekkel szabadon mozoghat Josep Miguel Arenas Beltrán, azaz Valtonyc, akinek még májusban kellett volna megkezdenie három és féléves börtönbüntetését hazájában, Spanyolországban.

    "Folytatni fogjuk a harcot a szólásszabadságért" - közölte a rapper.

    A 24 éves mallorcai zenészt a terrorizmus, a GRAPO (Október 1-je Antifasiszta Ellenálló Csoportok) spanyol szélsőbaloldali szervezet és a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorcsoport támogatása, dicsőítése, a királyi család gyalázása, fenyegetések, rágalmazás miatt ítélték el, de ő Belgiumba menekült. A spanyol hatóságok európai elfogatóparancsot adtak ki ellene. 

    A rapper korábban rámutatott, szövegeivel csak sokkolni akarta az embereket, nem bujtogatott erőszakra.

    Az ügy előtt országosan nem nagyon ismert zenésszel szembeni eljárás vitát indított Spanyolországban a szólásszabadságról és az alkotói önkifejezésről.

További cikkek

cba bejegyzeseknél(200x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)