ENSZ: több mint 920 ezer ember kényszerült lakhelye elhagyására idén

Eleméry Máté 2018.06.11. Világ

ENSZ: több mint 920 ezer ember kényszerült lakhelye elhagyására idén

Több mint 920 ezer ember kényszerült lakhelyének elhagyására idén Szíriában, ami ilyen rövid idő alatt a legtöbb menekülőt jelenti a polgárháborús konfliktus kezdete óta - jelentette ki hétfőn Genfben Panosz Mumcisz, az ENSZ Humanitárius Ügyek Hivatalának (OCHA) szíriai koordinátora.

b3 bejegyzeseknél(200x300)

    A tisztviselő aggodalommal szólt arról, hogy a harcok és légitámadások miatt a szíriai Idlíb tartományban 2,5 millió embernek nincs hova menekülnie hazáján belül.

    Mumcisz felszólította a nagyhatalmakat, hogy működjenek közre a háború tárgyalásos lezárása érdekében, akadályozzák meg a vérontást Idlíb tartományban. Az ENSZ attól tart, hogy 2,5 millió lakhelyéről elüldözött ember indul el Törökország irányába. Számukra nincs olyan hely Szírián belül, ahol el lehet őket helyezni - tette hozzá.

    Idlíb Szíria legnagyobb olyan lakott térsége, amely még a damaszkuszi kormány ellen harcoló felkelők kezén van. Az ország más, a rezsim által elfoglalt részeiből is tízezrével menekültek oda a felkelők fegyveresei és civilek egyaránt. 

    A görög ENSZ-diplomata szólt arról is, hogy a Damaszkusz közeli kelet-gútai Dúmába vasárnap segélykonvoj érkezett, de a szíriai kormány nem engedte meg azt, hogy a világszervezet emberei elkísérjék.

További cikkek

b3 bejegyzeseknél(200x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)