Nobel-békedíjra jelölték a 16 éves Gretát – Világtüntetést szervezett a klímaváltozás ellen

2019.03.15. Világ

Nobel-békedíjra jelölték a 16 éves Gretát – Világtüntetést szervezett a klímaváltozás ellen

Greta Thunberg svéd tinédzsert, az éghajlati iskolai sztrájk kezdeményezőjét is jelölték a 2019-es Nobel-békedíjra. Felhívására ma világszerte több mint 120 országban követelték a diákok, hogy a politikusok lépjenek fel a klímaváltozás megállításáért.

cba bejegyzeseknél(200x300)

A globális tüntetéseket az ifjú svéd környezetvédő aktivista, Greta Thunberg tavaly elindított sztrájksorozata ösztönözte. A 16 éves lány péntekenként az iskola helyett a svéd törvényhozás épületéhez ment, hogy a klímaváltozás elleni cselekvésre szólítson fel. Sztrájksorozata globális tömegmozgalommá szerveződött, pénteken Thunberg Twitter-üzenete szerint minden kontinensen, még az Antarktiszon is összesen 2052 helyszínen tartanak tüntetést.

Három norvég parlamenti képviselő csütörtökön hivatalosan is Nobel-békedíjra jelölte Greta Thunberget. Egyikük Facebook-bejegyzésében ezt azzal magyarázta, hogy az éghajlatváltozás jelentette fenyegetés, ha nem tudjuk megállítani, lehet az egyik legfőbb oka a háborúknak, a konfliktusoknak, és a menekültválságnak a jövőben.

„Megtisztelő, és nagyon hálás vagyok a jelölésért” – írta közösségi oldalán Greta.

A 16 éves svéd lány a klímaváltozás elleni küzdelem ikonikus alakja lett. Európa számos országában hetente tüntetnek a diákok, hogy a politikusok hatékony fellépését követeljék a klímaváltozás megállításáért.

Greta Thunberg péntekre globális tüntetésre szólította fel a tanulókat, és ma Sydneytől Londonig a világ több mint 120 országában hallgattak a hívószavára. Diákok százezrei nem mentek iskolába, hogy részt vegyenek a tüntetéseken, amelyeken a kormányokat vonták felelősségre azért, hogy nem tesznek eleget a globális felmelegedés megfékezésére – tudósít az Euronews.

Az új-zélandi Christchurchben – még a vérengzés előtt – hakával, az őslakosok harci táncával. Hongkongban a kormányzói hivatal előtt követeltek azonnali és hatékony intézkedéseket. Berlinben kisiskolások jelezték: a „mi jövőnk a mi kezünkben van – mi befolyásolhatjuk, hogyan alakul a sorsunk”. „Nincs B-bolygó” – üzenték Rómában. Olaszországban 1500 diák csatlakozott a Greta Thunberg által indított Péntek a jövőért mozgalomhoz.

„A klímaváltozás rosszabb, mint Voldemort” – írta kézzel készült táblájára egy új-zélandi diák Wellingtonban, míg az ausztrál Sydneyben azt írták egy molinóra: „Az óceánok vízszintje emelkedik, és mi is felemeljük hangunkat”.

„A jövő a mi kezünkben van”, „Ellógtunk az órákról, hogy leckét adjunk nektek” – hirdették a felvonulók transzparensei Londonban. Németországban több mint 200 településen tartottak tüntetést. „Tegyetek végre valamint a klímakatasztrófa elkerüléséért!” – követelték düsseldorfi diákok, akik a legnagyobb németországi vállatok helyi központjai elé vonultak. „Az óra ketyeg, az idő ellenünk dolgozik”, „Mi vagyunk az utolsó nemzedék, amely még változathat ezen” – kántálták. Lengyelország 29 városában vonultak utcára a diákok „Először természet, utána diploma. Miért tanuljunk egy jövőnek, amely soha nem fog eljönni?” – feliratokkal.

India fővárosában, Újdelhiben a légszennyezés ellen tiltakoztak a tüntetők. A Dél-afrikai Köztársaság fővárosában, Pretoriában a diákok arra hívták fel a figyelmet, hogy „nem létezik B-bolygó”. Szingapúrban, ahol szigorúan korlátozzák a köztéri gyűléseket, a diákok a közösségi médiában folytattak kampányt a klímaváltozás megállításáért.

Bár a politikusok egy része – köztük Dan Tehan ausztrál oktatási miniszter és Peter Altmaier német gazdasági miniszter – úgy vélte, hogy a diákoknak az iskolákban a helyük, a tüntetéseket tanítás után kell rendezni, a politikusok nagyobb része jobbnak látta hallgatni.

A német ZDF műsorszolgáltató által készített felmérés szerint Németországban a lakosság 67 százaléka biztosította támogatásáról az tanítási időben tüntető diákokat. Világszerte több ezer tudós írt alá petíciókat Nagy-Britanniában, Finnországban, Németországban és az Egyesült Államokban a diákok fellépését méltatva.

További cikkek

hbs(400x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)