Vizsgálat indult egy tévedésből lebombázott afgán katonai támaszpont ügyében

Eleméry Máté 2019.03.14. Világ

Vizsgálat indult egy tévedésből lebombázott afgán katonai támaszpont ügyében

Megkezdték a vizsgálatot az afgán hatóságok egy, az őket segítő amerikai csapatok által tévedésből lebombázott katonai támaszpont ügyében, különös tekintettel arra, hogy a légicsapásban legalább öt afgán katona meghalt - közölték hatósági források csütörtökön.

cba bejegyzeseknél(200x300)

    Obejdullah Barikzai, a tartományi kormányzat egyik tagja szerint a szerdai incidensben a támaszponton lévő katonák nyitottak először tüzet egy feléjük tartó autókonvoj felé, mert tévesen kormányellenes iszlamista lázadóknak, táliboknak vélték őket. A megtámadott, afgán kormánykatonákból és amerikai csapatokból álló konvoj segítségére siető repülőgépek ekkor hajtották végre a légicsapást. 

    A baráti tűz szemtanúk szerint órákig tartott, Barikzai szerint a sebesültek közül is sokan válságos állapotban vannak.

    "Műveleteinket összetett körülmények között hajtjuk végre. Az ellenség harcosainak nincs egyenruhájuk, és a hadseregtől ellopott gépjárművekkel támadnak a kormányerőkre" - mondta az üggyel kapcsolatban Bob Purtiman, az amerikai csapatok szóvivője.

    Az afgán védelmi minisztérium korábbi közleménye az egységek közti rossz kommunikációnak tulajdonította a balesetet.

    Noha tavaly júliusban tárgyalások kezdődtek a 17 éve tartó afganisztáni háború lezárásáról Washington és magas rangú tálib vezetők között, a folyamat nem zökkenőmentes. Szerdán a tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsahid mikroblog-bejegyzésében megszálló országnak nevezte az Egyesült Államokat, amely emberiesség elleni bűncselekményeket követ el. A szóvivő a héten kiadott, a tálibok Afganisztánban elkövetett bűncselekményeiről szóló amerikai jelentést nevetségesnek nevezte. 

    Az ázsiai országban jelenleg mintegy 14 ezer tagú amerikai kontingens szolgál, ennek ellenére a tálibok Afganisztán területének mintegy felét továbbra is ellenőrzik.

További cikkek

cba bejegyzeseknél(200x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)