ACNEWS

100 milliót csalt ki a közintézményeket is átverő szélhámos

A gátlástalan férfi még aznap rács mögé került/Fotó: Pixabay
A gátlástalan férfi még aznap rács mögé került/Fotó: Pixabay
12 év börtönbüntetésre számíthat a gátlástalan, ferencvárosi férfi, aki informatikai ellenőrnek hazudta magát.
Hirdetés
Ad image

Vádat emelt a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség egy büntetett előéletű 34 éves férfival szemben, aki változatos módszerekkel csapott be másokat és tett szert több tízmilliós haszonra. A vádirat szerint a férfi 2021. áprilisától sokszínű módon csalt ki pénzt másoktól. Több ismerősének is azt állította, hogy nagykereskedelmi értékesítőként dolgozik egy távközlési cégnél. Ahol beosztása révén jelentős kedvezménnyel tud mobiltelefont szerezni akár saját használatra, akár befektetési célból.

Azt állította például, hogy egy telefon szaküzlet bezárása miatt a teljes árukészletet kedvező áron fel tudná vásárolni. Majd azt magasabb áron értékesítené, megduplázva a sértettek pénzét. Megtévesztett ismerőseitől a készülékekre, befektetésre kérte el a pénzt. Vagy kölcsönöket vett fel, amelyek visszafizetésére azonban általa is tudottan nem volt módja – írta a police.hu.

A férfi egy alapítványtól úgy csalt ki közel másfél millió forintot, hogy laptopok eladására hivatkozva 2,8 milliós hasznot ígért. Azonban az átvett összeget nem a kitalált befektetési célra fordította.

 A vádlott egy közintézmény gazdálkodási részlegéhez telefonon azzal jelentkezett be, hogy 1 óra múlva informatikai ellenőrzést kapnak. Ezután megjelent és előadta, hogy az államkincstári átutalási rendszerrel kapcsolatban karbantartási, kártyahitelesítési és –aktualizálási feladatokat kell végrehajtania. Így biztosították számára a rendszerhez való hozzáférést. A jogellenesen megszerzett adatokkal a férfi 38,7 millió forintot utalt át édesanyja számlájára.

 A legdurvább csalása az volt, amikor szintén pénzügyi informatikai rendszer karbantartására hivatkozva egy önkormányzati gazdasági ellátó szervhez ment. Ott a csalárd belépést követően 47 millió forintot utaltatott át saját magának.

 A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség a letartóztatásban lévő férfit 14 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalással, és 2 rendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalássa vádolja. Közel száz milliós kárt okozott. Vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását kért. Illetve indítványozza, hogy egy korábban, szintén csalás miatt – felfüggesztve – kiszabott 2 éves büntetés végrehajtását rendelje el a bíróság.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés