ACNEWS

12 gyermekes férfinek köszönhetjük az Apák napját

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Amikor William Jackson Smart megözvegyült, hirtelen 12 gyermek ellátása zúdult a nyakába. Az ő emlékét is őrzi az Apák napja.
Hirdetés
Ad image

Ez a szép ünnep az amerikai William Jackson Smart emlékét is idézi, aki a tizenkettedik gyermeke születésekor megözvegyült. Később az egyik lánya kérte a helyi templomban, hogy ahogy az anyáknak, úgy az édesapáknak is legyen egy napja, amikor csak őket ünneplik. Így is lett. Meglepő módon nem más, mint Richárd Nixon írta alá a kongresszusi határozatot, amellyel június harmadik vasárnapját apák napjává nyilvánították.

Nincs meghatóbb látvány, mint amikor apa-lánya így szereti egymást Fotó: Pixabay

De ki is az a William Jackson Smart, akinek köszönhető az Apák napja? A férfi 1842-ben született az Arkansas állambeli Crawford megyében. A polgárháború után feleségül vette Elizabeth Harrist, akitől három gyermeke született. Elizabeth azonban 13 évvel később elhunyt, William pedig egyedül maradt a gyerekekkel. 1880-ban újra megnősült. Feleségül vett egy özvegyasszonyt, Ellen Victoria Cheek Billingsley-t. Neki ugyancsak volt már három gyermeke az előző házasságából. Williamnek és Ellennek az évek során még hat közös gyermeke született: Sonora, Charles, az ikrek, George és Henry, valamint Marshall és Thomas. Sajnos 1898-ban Ellen az utolsó szülésbe belehalt. William pedig egyedül maradt 12 gyerekkel. Hirtelen ráhárult minden anyai feladat, amiért gyermekeik évtizedekkel később is hálásak voltak neki – írta a Femina.

William lánya, Sonora 1909-ben a washingtoni spokane-i templomban vett részt az egyik első hivatalos anyák napi istentiszteleten. Az élmény hatására azon kezdett el gondolkozni, hogy ha az anyák megérdemelnek egy napot szeretetteljes szolgálatuk tiszteletére, az apák miért nem? A gondolat nyomán 1910-ben Sonora petíciót nyújtott be, hogy június 5-ét, édesapja születésnapját ismerjék el apák napjaként. A helyi papnak tetszett a különleges az ötlet, de nem tudták kellő gyorsasággal leszervezni az ünnepet, így végül június harmadik vasárnapján tartották meg az apák napját.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés