ACNEWS

15 perc: Kalocsa örül, Paks lehidalt

Tomori Pál híd / Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Tomori Pál híd / Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Átadták a Kalocsát és Paksot összekötő, Tomori Pál egykori kalocsai érsekről, hadvezérről elnevezett új Duna-hidat.
Hirdetés
Ad image

Átadták a Kalocsát és Paksot összekötő hidat. A fejlesztés segítségével jelentősen lerövidül a közúti összeköttetés a két térség között. Ezzel ugyanis a korábbi 40-50 perces menetidő helyett már 15 perc alatt át lehet menni az egyik városból a másikba, az M6-os autópálya pedig 40 perc alatt elérhetővé vált. Szabó Péter, Paks polgármestere (Fidesz-KDNP) beszédében azt hangsúlyozta, hogy a híd a paksiak és a térségben élők számára is a fejlődés lehetőségének biztos záloga. Elmondta, hogy Paks mindig is hídszerepet töltött be. Ennek oka, hogy az itt megtermelt villamos energia csaknem 50 százalékban működteti és összeköti az ország üzemeit, háztartásait és közintézményeit. „A Tolna vármegyei város polgármestere Konrad Adenauer egykori német kancellár szavait idézte, miszerint aki háborús időkben hidat épít, az hisz igazán a holnapban és az áldott békében„. – fogalmazott a polgármester. Ha Paks fejlődik, akkor vele együtt a környék települései is előrébb jutnak – hívta fel a figyelmet.

„Az itt élő emberek régi vágya valósult meg a híd megépítésével. A híd nevét az ötszáz évvel ezelőtt élt Tomori Pál kalocsai érsekről, vitézről, katonáról, szerzetesről kapta.” – ismertette Bábel Balázs érsek. A beruházásról kiadott sajtóanyag szerint az új híd kétszer egysávos, a kétoldali hullámtéri résszel együtt összesen 946,2 méter hosszú. A projekthez tartozik az 512-es főút Kalocsa és Dunaszentgyörgy közötti 11,5 kilométeres, kétsávos szakasza, valamint a Paks és Gerjen között tavaly átadott kétsávos szakasz, és a főúthoz kapcsolódó kerékpárút-szakaszok megépítése is. 

Az avatáson ott volt még Orbán Viktor miniszterelnök is, aki Facebook oldalán számolt be az eseményről. „Háború helyett hidakat építünk. Átadtuk a Paksot Kalocsával összekötő Tomori Pál Hidat!” – olvadható a képek fölött. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés