ACNEWS

265 ukrán fegyveres adta meg magát az Azovsztalban, 16 ezret bekerítettek a luhanszki régióban orosz közlés szerint

A mariupoli Azovsztal acélműnél 265 ukrán fegyveres adta meg magát, Szeverodonyeck és Liszicsanszk régiójában pedig további mintegy 16 ezret bekerítettek - közölte kedden az orosz katonai szóvivő és a luhanszki "népköztársaság" belügyminiszter-helyettese.

Hirdetés
Ad image

A mariupoli Azovsztal acélműnél 265 ukrán fegyveres adta meg magát, Szeverodonyeck és Liszicsanszk régiójában pedig további mintegy 16 ezret bekerítettek – közölte kedden az orosz katonai szóvivő és a luhanszki „népköztársaság” belügyminiszter-helyettese.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a kedd délelőtti hadijelentésben azt mondta, hogy a körülzárt Azovsztalban egy nap alatt az Azov nacionalista alakulat fegyveresei és az ukrán katonák közül 265-en tették le a fegyvert, illetve adták meg magukat. Közülük 51-en súlyos sebesültek. Az orvosi ellátásra szorulókat a donyecki „népköztársaság” novoazovszki kórházába küldték ellátásra és ápolásra.

Vitalij Kiszeljov, a luhanszki „népköztársaság” belügyminiszter-helyettese azt mondta a Pervij Kanal orosz tévécsatornán, hogy a régióban Szeverodonyeck és Liszicsanszk közelében 15-16 ezer ukrán katonából és zsoldosból álló csoportosulást kerítettek be. A bekerített erőket a civilek megfélemlítésével és a polgári infrastruktúra lerombolásával vádolta meg. Az állította, hogy a katonák a végsőkig tartó ellenállásra kaptak parancsot, miközben a magasrangú parancsnokaik már egy hónapja elmenekültek.

A donyecki „népi milícia” bejelentette, hogy az orosz fegyveres erőkkel együtt „felszabadította” Drobiseve községet.

Konasenkov tábornok beszámolója szerint a tengerről indított, nagypontosságú Kalibr manőverező repülőgépek a Lviv megyében lévő Sztaricsi vasútállomás közelében ukrán tartalékos alakulatokat semmisítettek meg, valamint egy, az Egyesült Államokból és európai országokból érkezett, a Donyec-medencébe tartó külföldi fegyver- és hadfelszerelés-szállítmányt. Mint mondta, nagy hatótávolságú légi és földi indítású rakéták a harci felkészítésüket befejező tartalékosokat likvidáltak a Szumi megyei Ahtirka és a Csernyihiv megyei Desna településen lévő kiképzőközpontban.

Az orosz légierő nagypontosságú levegő-föld rakétái eltaláltak két parancsnoki állást és egy kommunikációs központot, 28 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, valamint két rakéta-, tüzérségifegyver- és lőszerraktárt. A beszámoló szerint a csapások eredményeként több, mint 470 „nacionalista” vesztette életét, 68 katonai eszköz üzemképtelenné vált, a Harkiv megyei Merefa vasútállomás közelében pedig megsemmisült egy elektromos vontatási alállomás, amely nyugati fegyver- és hadfelszerelés-szállítmányok útját biztosította a Donyec-medencébe.

A harcászati légierő kilenc harcálláspontot, 93 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, valamint három lőszerraktárt semmisített meg Konasenkov szerint, aki a rakéta- és tüzérségi erők számlájára ezúttal hat harcálláspontot, 224 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, 12 tüzérségi és aknavetőüteg-tüzelőállást, négy BM-21 Grad rakéta-sorozatvető üteget és két légi célfelderítő radarállomást írt.

Közölte, hogy az orosz légvédelem 23 drónt lőtt le Ukrajna felett, továbbá elfogott nyolc Szmercs-rakétát a Herszon megyei Csernyobajivka közelében. Külön kiemelte, hogy lelőtték mind a tíz Szmercs-rakétát, amelyet az ukrán „nacionalisták” hétfő délelőtt 10 és 11 óra között lőttek ki az orosz ellenőrzés alá került Herszon lakónegyedeire, miközben, mint mondta, jól tudták, hogy a városban nincsenek orosz csapatok.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 168 repülőgépet, 125 helikoptert, 912 drónt, 309 légvédelmi rakétarendszert, 3134 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 385 rakétasorozatvetőt, 1542 tábori tüzérségi és aknavető eszközt, valamint 2983 speciális katonai járművet veszítettek.

Az Ukrajnával határos Kurszk megyei Alekszejevka orosz falut kedd hajnalban nagy kaliberű fegyverekkel lőtték Ukrajna felől, de ez áldozatot nem követelt, három ház és egy iskolaépület megrongálódott. Erről a Telegram-csatornáján Roman Sztarovojt, a régió kormányzója számolt be. A tisztségviselő szerint az orosz határőrség viszonozta és elfojtotta a tüzet.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője hétfő esti tájékoztatóján újfent az ukrán polgári lakossággal szembeni embertelen bánásmóddal vádolta meg az ukrán fegyveres erőket.

Ezt alátámasztandó felsorolta, hogy a luhanszki régióban található Szeverodonyeckben lőállásokat alakítottak ki nehézfegyvereknek, és lőszerraktárt helyeztek el a Lomonoszov utcai bőrgyógyászati klinika területén, elzavarva a személyzetet és a betegeket, de katonai célokra alakították át a donyecki régióban lévő Nelepivka 19. iskoláját, Szerhejivka óvodai és iskolai épületeit, valamint Szvjatohirszk Lesznaja utcai internátusát is, amelynek tantestületét és diákjait erőszakkal tartják fogva az alagsorban.

A tábornok szerint Odesszában a területvédelmi zászlóaljak és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) emberei házkutatásokat tartanak, hogy azonosítsák az oroszpárti nézeteket valló helyi lakosokat, hasonlóan a korábbi, Harkivban, Mikolajivban, Szumiban, Csernyihivben és más településeken végrehajtott razziákhoz. Mizincev szerint embereket, akiknek a telefonján az orosz fegyveres erők által megsemmisített ukrán katonai célpontokról készült felvételeket, orosz felekkel folytatott levelezést, vagy orosz számokra irányuló hívásokat találtak, fizikailag bántalmaztak, majd ismeretlen helyre szállítottak el. A sorsuk, mint mondta, ismeretlen. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés