ACNEWS

2024. September 23.   |   Tekla napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

300 csecsemő kallódik a magyar kórházakban

Fotó: pixabay
Fotó: pixabay
Az utóbbi három hónap adatait nézve 280 és 300 közé tehető azoknak az elhagyott csecsemőknek a száma, akik kórházban vannak.
Hirdetés
Ad image

A Népszava azután kereste fel a Belügyminisztériumot, hogy kiderült, csak az egri Markhot Ferenc Kórház újszülött osztályán 12 csecsemőt gondoznak jelenleg. Akiket magára hagytak a szüleik. A minisztérium elmondta, hogy az utóbbi három hónap adatait figyelembe véve jelenleg 280-300 közé tehető azoknak az elhagyott babáknak a száma, akik kórházban vannak. Ez az adat pedig annak tekintetében különösen sokkoló, hogy a Gyermekjogi Civil Koalíció 2023-ban még arról írt, hogy ez a szám 50-100 között van. Azóta háromszor annyi csecsemő várakozik több hónapig kórházi körülmények között.

Nincs elég ember

A BM közleményében azt írta, hogy a gyerekek elhelyezése „életkoruk és egészségi állapotuk függvényében, újszülött, újszülött intenzív, csecsemő vagy csecsemő intenzív osztályokon történik”. Az egri kórház egyik dolgozója azonban azt mondta a lapnak, hogy ennyi magára hagyott kisbaba még sose volt az intézményben. Sokan mennek fel más osztályokról is besegíteni, társadalmi munkában gondozzuk a kicsiket.” – mondta. Azonban nemcsak a szakember kevés ennyi baba mellé. Egy helyi közösségi oldalon gyűjtésbe kezdtek a dolgozók. Azt kérik, hogy akinek van lehetősége segítsen, mert kevés a ruházat, amiket a babákra felváltva adnak rá. Éppen ezért 56-80-as méretű tipegőket, illetve játékokat, például csörgőt, rágókát várnak.

Hónapokat töltenek a kórházban

Az, hogy egészséges csecsemők hónapokat töltenek kórházakban nem felel meg az előírásoknak. A vonatkozó szabályok szerint ugyanis „a gyermek átmeneti gondozását és otthont nyújtó ellátását elsősorban befogadó szülőnél kell biztosítani”. Ettől csak bizonyos esetekben lehet elérni. A törvény szerint befogadó szülő lehet helyettes- vagy nevelőszülő. Azt, hogy ezt nem sikerül teljesíteni, azzal magyarázható: az ágazatban dolgozók évek óta hiába kérnek tisztességes fizetést, emiatt régóta nincs elég nevelőszülő, ráadásul a kormányzat mostani, „gyermekvédelminek” nevezett ellenőrzései, vegzálásai hatására pedig még kevesebben vállalják ezt a hivatást, sorra hagyják el a szakmát.

A BM megerősítette a Népszavának, hogy az egri kórházban 2024. szeptember 20-án 8 órakor 12 magára hagyott kisbabát gondoztak. Hozzátéve, hogy az egészségügyi intézményben már két éve tapasztalható, hogy egyre többen mondanak le a gyerekükről. A csecsemők általában 3 hét és 12 hónap közötti időt töltenek el a kórházban.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés