ACNEWS

Rendőr helyett ült 43 évig ártatlanul egy beteg nő

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
A nőt, még a ’80-as években ítélték el gyilkosságért. A bíróság most rájött, mekkorát hibázott, és hatályon kívül helyezte az ítéletét.
Hirdetés
Ad image

Az amerikai Missouri államban élő Sandra Hemme-t 1980-ban ítélték el gyilkosságért. Most Ryan Horsman bíró hatályon kívül helyezte az ítéletét, és úgy döntött, hogy szabadon kell engedni. Hemme akkoriban mentálisan beteg volt, és erős gyógyszeres kezelés alatt állt, amikor magát gyanúba keverte. Az elítélt nő ügyvédei meg vannak győződve arról, hogy a valódi elkövető egy azóta elhunyt rendőr volt.

Hemme ügyvédei ennyi a leghosszabb idő, amit egy nő hamis ítélet miatt börtönben töltött. Azonnali szabadon bocsátását követelik.

„Hálásak vagyunk a bíróságnak, amiért felismerte azt a súlyos igazságtalanságot, amelyet Hemme asszonynak több mint négy évtizeden át el kellett viselnie” – áll ügyvédjei közleményében. Annak idején az ügyészség visszatartotta azokat a bizonyítékokat, amelyek felmentették volna Hemme-t. A nő olyan erősen be volt nyugtatózva a 31 éves könyvtári alkalmazott, Patricia Jeschke halálával kapcsolatos első kihallgatása során, hogy nem tudta egyenesen tartani a fejét, és nem tudott semmit megfogalmazni az egyszavas válaszokon kívül” – mondták az ügyvédei.

Azzal vádolják a hatóságokat, hogy figyelmen kívül hagyták Hemme „ellentmondásos” vallomásait, és elhallgattak olyan bizonyítékokat, amelyek az akkori rendőrtisztet, Michael Holmant terhelték. Például azt, hogy megpróbálta használni a meggyilkolt áldozat hitelkártyáját – írja a Bild.

Horsman bíró azt mondta, hogy Hemme megbízhatatlan vallomásain kívül nem volt olyan bizonyíték, amely összekapcsolta volna őt a bűncselekménnyel. Ezzel szemben volt olyan bizonyíték, amely Holmant közvetlenül összekapcsolta volna a bűncselekménnyel és a helyszínnel. A rendőr 2015-ben halt meg. 1980-ban Hemme a szüleinek írt levelében azt írta: „Bár ártatlan vagyok, valakit le akarnak csukni, hogy azt mondhassák, megoldódott az ügy. Belefáradtam. Azt akarom, hogy vége legyen”.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés