ACNEWS

5 hiba, amit fűnyírás közben elkövetünk

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Melegrekord ide vagy oda, a kertet, ha van, gondoznunk kell. Az elhanyagolt kertbe nem ülünk ki olyan szívesen, pedig remek lehetőségeket rejt.
Hirdetés
Ad image

Nem elég kiválasztanunk a megfelelő eszközt, vagy napszakot, bizony gondosan elő kell készülnünk a tevékenységhez, különben érhetnek bennünket kellemetlenségek.

1/ Rossz napszak kiválasztása

    Mint ahogy esőben, a legnagyobb hőségben sem érdemes nekiállni. Nagy forróságban vágva a fű könnyen kiég. A kiégett fű helyére addig, amíg alatta a talajt nem hoztuk rendbe, nem érdemes fűmagot vetni.

    2/ Védőfelszerelés hiánya

    Fűkaszával használjunk sisakot, a sisakrostélyt lehajtva, lehetőleg füldugót – és bozótvágáshoz való speciális ruházatot, hosszú nadrágot.  Ennek az anyaga sokkal sűrűbb szövésű, speciális kialakítású anyagból készült a tüskék, a bozótban előforduló veszélyek miatt szükséges. Illetve ha véletlenül üveget találunk. A sisakrostélyt mindig hajtsuk le. Ha ezt elfelejtjük, megkóstolhatjuk jobb esetben, milyen gazt vágunk éppen. Rosszabb esetben a szemeink is kaphatnak belőle, ami viszont veszélyes. Zárt cipőre is szükségünk van.

    3/ Felületes terepszemle

    Ha vannak kisgyermekek vagy háziállatok, érdemes körülnézni, mielőtt nagymellénnyel beleállnánk a munkába. A kicsik szeretik szanaszéjjel hagyni a játékaikat, amit adott esetben a magasabb fűben nem biztos, hogy észreveszünk. A kutyagumi pedig a legjobb helyen a szemetesben, nylonzacskóba tekerve van, mert egy-egy ilyenbe belevágva közelebbről is megnézhetjük kedvenceink ettek-e kukoricát vagy sem.

    4/ Damillal megyünk oda, ahova már kés kellene

    A fás szárú növények vágását jobb, ha a késekkel végezzük. Nem csupán a nehézkes haladás, de a munkaeszköz pocsékolása miatt sem mindegy. Fás szárú növényeknél rengeteg damil elhasználódik, viszont haladni semmit nem fogunk. Többezer négyzetméternél már igencsak jelentős a különbség. Gondoljuk meg kétszer is. Ha nincs késünk, inkább addig bele se fogjunk a munkába, amíg nem szereztünk.  Illetve, ha van is, de életlen, azzal is kárt tehetünk a kertünkben. Olyankor sajnos nem vág, hanem tép. A tépéssel pedig gyökerével együtt jöhet ki a növény, a gyomnövények elszaporodásának kedvezve. Azok ugyanis erősebb gyökérzettel bírnak, és ahol eltűnik a fű, ott feltörhet a gaz.

    5/ Vágómagasság helytelen megválasztása

    Ha túl alacsony a beállított magasság, azzal kikophat, kiéghet, hiszen megvághatjuk a fűszárat, illetve különböző betegségekre is fogékonyabb lehet a gyep. A túl magasan hagyott beállítás után a fű súlyánál fogva egymásra borul, befülledhet, berothadhat a szellőzöttség hiánya miatt. Mindenképpen figyelembe kell azt venni, hogy mennyire frissen vetett a fű, hiszen, ha még gyenge, érdemes hagyni nőni, és csak 6-8 cm magasságot elérve vágni. Mindent egybevetve, jobb többször, mint egyszer hirtelen nekiesni. Tartsuk be a fokozatosságot, az a kertünknek kedvez és hosszútávon élvezhetjük annak szépségét. A levágott füvet szedjük össze, tegyük gyűjtőedénybe, és a zöldhulladék elszállításáról gondoskodjunk. A vágási felület helyén hagyott fű ugyanis olyan hőt termel, ami a növényzet rothadásához, bebüdösödéséhez vezet.

     Bató Nikoletta

    Facebook
    Twitter
    Reddit
    Telegram
    Email
    Hirdetés
    Hirdetés
    Hirdetés
    Hirdetés
    Hirdetés
    Hirdetés
    Hirdetés
    Hirdetés
    Hirdetés
    Hirdetés
    Hirdetés