ACNEWS

2024. September 07.   |   Regina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

50 ezer forintért félmillió? Így vehetsz hamis pénzt az interneten

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Mindössze annyi a dolgod, hogy küldesz 50 ezer forintot egy számlára és máris kapsz 500 millió hamis bankjegyet.
Hirdetés
Ad image

Egészen érdekes csalási módszer terjedt el a napokban az interneten, egészen pontosan egy TikTok-oldalon és a hozzá tartozó Telegram-csatornán. Nebula egyszerű dolgot ígér. Át kell utalni neki 50 ezer forintot, amiért cserébe kipostáz nekünk 500 ezer forint értékű hamis pénzt, ami az ígéret szerint annyira valódinak tűnik, hogy még a bankokban is elfogadják.

A jelenségre a Telex egyik olvasója lett figyelmes, akinek hirdetések jelentek meg a TikTokján arról, hogyan lehet hamis pénzzel meggazdagodni könnyen, gyorsan. Az azóta már törölt profil videóján egy csomagautomata látható, előtte egy csomaggal. És ezzel a felirattal: „Betelítettük a kis csomagfiókokat, így maradt a nagy.” Ha rákattintottál a videóra, akkor egy Telegram-csatornára kerültél át, ami tele volt képekkel a készpénzről és az elégedett ügyfelek kommentjeivel.

Csak a számla adataid kellenek és utalhatod is az összeget

A profil pedig állítja, hogy olyan tökéletesen tud tízezrest hamisítani, hogy még az UV-s pénzvizsgálatokon se szúrják ki a szakemberek. Sőt, az automaták is simán beveszik azt. A hamis bankjegyekért többféleképpen is fizethetünk. Vagy kriptóban Revoluton, Coinbase-en vagy Binance-en, vagy PayPalon utalunk. Először küldenünk kell egy képernyőképet arról, hogy van fedezet a számlánkon. Amint megvannak az Nebulának az adataink elárulja, hogy hová utaljunk. Aki, amint megkapja az összeget postára is adja a hamis tízezreseket.

Az állítólagos ügyfelek pedig csak jót mondanak róla:

  • „Nagyon jó a minőség! Szeretnék még rendelni, lehetőleg nagyobb mennyiségben. Milyen lehetőségek vannak? 2 millió egybe? Vagy az már túl sok?”
  • „Átvettem még reggel a csomagot, bocsánat, hogy nem írtam. Itt vagy egy kép róla. Rendelni szeretnék egy egész köteget egyébként. Most fizetnék.”
  • Az komoly quality. Nem panaszkodok. Jobb nem is lehetne. Köszike. Még jönnek orderek az biztos.”
  • „Bajnok. Izgalom volt rendesen, bro. A pénzt azt se tudjam, hova rakjam. Ösztöndíjam 13k. Ez meg 500. Nem rosszból, de szegények dolgoznak és vannak kiskapuk, amiket ki kell játszani. A munka nem ilyen de munka mellett tökéletes pénzkiegészítés leszel majd apuméknak.
  • „Átvettem, ez nagyon durva. Összehasonlítottam egy eredeti tízessel és amúgy nagyon durván egy az egy. Szóval köszönöm szépen sokat segítesz vele már megyek is az ATM-hez feltenni a pénzt, szólok mindjárt, hogy sikerült-e. […] Sikerült feltenni, köszönöm, nagy vagy! Rendelnék akkor egy egész köteget is.”
  • „Na, veled most aztán megütöttem az 5-ös lottót. Köszönöm szépen a casht is.”

Ne dőljünk be neki

Szépen hangoznak a fentiek, de azért egészen hamar rá lehet jönni, hogy nem valódi felhívásról beszélünk. Először is pénzt hamisítani elképesztően nehéz. Sokan próbálkoznak otthoni pénznyomtatással, de ezek legtöbbször gyenge másolatok, amikről egy avatatlan szem is megmondja, hogy hamisítvány. Ők a legtöbb esetben le is buknak, hiszen egyszer kell olyan helyen fizetniük, ahol lát az eladó. „Bár a technológia fejlődésével egyre jobb minőségű hamisítványokkal találkozhatunk a kereskedelmi forgalomban, tapintással, szemrevételezéssel és a pénz mozgatásával könnyen ellenőrizhetjük a valódi pénzen szabad szemmel is látható biztonsági elemeket.” – olvasható a Magyar Nemzeti Bank tájékoztatásában. Tehát egészen apró annak a valószínűsége, hogy Nebula olyan tízezreseket tud nyomtatni, mely nemcsak a pénzvizsgálók nem szúrják ki, de még a bankautomaták is beveszik. És mindezt az interneten árulná.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés