ACNEWS

50 ezer forintra drágulhat a menza szeptembertől

Lesznek szülők, akik képtelenek megfizetni a dráguló menzát fotó: Pixabay
Lesznek szülők, akik képtelenek megfizetni a dráguló menzát fotó: Pixabay
Mérhetetlen drágulást hozhat szeptembertől az iskolai érkeztetés, lesznek szülők, akik nem tudják megfizetni.
Hirdetés
Ad image

Miközben a kormány a drasztikus inflációcsökkentést tűzte a zászlajára, az iskolai menzákon brutális áremelésre készülnek. Ezt úgy tűnik, nem lehet megúszni, emiatt nehéz helyzetbe kerülnek a szülők és az önkormányzatok is.

„Az élelmiszerárakkal párhuzamos 33-34 százalékos drágulás volt tapasztalható a menzákon. De a szeptembertől esedékes árakról még azért nem lehet biztosat mondani. Mert abba az önkormányzatoknak is van beleszólásuk”– mondta az InfoRádiónak Páger Zsolt a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének alelnöke.

Hangsúlyozta: a háromszori étkezés térítési díja átlagosan havonta 15-20 ezer forint lehet egy gyermek esetében. Vagyis a közétkeztetés még mindig a legolcsóbb megoldás. De egy korábbi törvény értelmében a térítési díj legfeljebb a nyersanyagdíj értékének összege lehet. Ami 35-40 százalékot tesz ki. Ha tehát a rezsinövekedést és a munkaerő-drágulást is figyelembe vennénk, 50 ezer forintos összeggel kellene számolni egyetlen hónapban egyetlen gyerekre. Ez korosztályonként változhat is.

„Ahol önkormányzat üzemelteti a közétkeztetést, ott azonnal jelentkeztek a piaci hatások. Ahol kiszervezett formában működik, ott szerződés függvénye, hogy a szolgáltató mikor tud áremelkedést érvényesíteni az önkormányzattal szemben” – tette hozzá Páger Zsolt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés