ACNEWS

7 milliárd forintos botrány miatt sajnálkoznak a piaristák

10 év fegyházbüntetés vár a kecskeméti bűnbanda főnökére.

Hirdetés
Ad image

10 év fegyházbüntetés vár a kecskeméti bűnbanda főnökére.

Tizenegy vádlottja van annak a Kecskeméti Törvényszéken induló büntetőpernek, melyben 7 milliárd forint sorsát próbálják kideríteni. A bűnbanda egy élelmiszer-feldolgozó építésére kapott támogatást, de a pénzt lenyúlták. A vádlottak között szerepelt a Piarista Rend Magyar Tartományának két munkatársa is, ők az előkészületi ülésen bűnösnek vallották magukat, felfüggesztett börtönbüntetést kaptak.

A baj akkor kezdődött, amikor a többek között bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással gyanúsított B. Ede és társai a vádirat szerint hét céggel számlagyárat működtettek.

Közben B. Ede egyik cége, a Hírös-Vital Zrt. Kerekegyháza külterületén földeket vásárolt, hogy megépítse az ország legnagyobb, 650 embernek munkát adó élelmiszer-feldolgozó üzemét. A beruházást az állam nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánította, és 7 milliárd forinttal támogatta. Ekkor szállt be befektetőként a projektbe gyanútlanul a Piarista Rend Magyar Tartománya.

A nyomozás során kiderült, B. Ede és társai a pályázati források érdekében színlelt szerződéseket, túlárazott szerződéseket kötöttek, fiktív számlákat fogadtak be, és megtévesztették a központi költségvetési támogatások elbíráló hatóságát is. A banda tagjait 2020 augusztusában letartóztatták.

A nyomozók megdöbbenésére kiderült, a Piarista Rend Magyar Tartománya akkori ökonómusa, Sz. László osztálytársa volt B. Edének, aki az ismeretséget felhasználva rávette az ökonómust, hogy igazolja: a gigaprojekt megvalósulásához 5,2 milliárd forinttal hozzájárulnak. A valótlan nyilatkozatot S. Géza, a piaristák forrásszervezője írta alá, azonban erről nem értesítették az egyházat.

A Piarista Rend Magyar Tartománya új vezetése levonta a tanulságot, és a 24.hu-nak küldött levelében elítélték ezeket a bűncselekményeket, amelyek anyagi és erkölcsi kárt okoztak az államnak és a közösségüknek.

„Mélységes szomorúsággal tölt el bennünket, hogy az ügyben a többi vádlott mellett rendünk egy tagja és egy volt alkalmazottja is érintett” – írták.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés