ACNEWS

90 éves lett a majmok királynője

Forrás: Instagram
Forrás: Instagram
 Holnap ünnepli a 90. születésnapját Jane Goodall primatológus, aki a majmok megfigyelésével vált világhírűvé, miután 26 évesen egy csimpánz csoportot kezdett el kutatni.
Hirdetés
Ad image

Szerdán ünnepli a 90. születésnapját a brit primatológus, Jane Goodall. A szakértő 26 évesen, 1960-ban kezdett el kutatni egy csimpánzcsoportot a mai Tanzánia területén lévő Gombe Nemzeti Park területén. A megfigyeléseivel forradalmasította a kutatásokat, miután felfedezte, hogy a majmoknak rengeteg az emberekéhez hasonló tulajdonsága és viselkedésmódja van. „Az 1960-as években a legtöbb tudós azon az állásponton volt, hogy csak az ember képes racionálisan gondolkodni. Szerencsére nem jártam egyetemre, így erről én nem értesültem” – fogalmazott még korábban az önéletrajzában.

A szerencsén múlt a karrierje

Goodall a munkáját – és a későbbi hírnevét – Louis Leakey brit-kenyai antropológusnak köszönhette. Miután nem volt pénze arra, hogy Afrikába utazzon, a 26 éves nő titkárnőként és pincérként dolgozott, hogy előteremtse magának a szükséges összeget. Ekkor találkozott Leakey-vel, aki végül megbízta egy csimpánzcsoport kutatásával a Tanganyka-tó partján – írja a Krone. Goodall hónapokon keresztül küzdött azért, hogy a majmok közelébe kerülhessen, akik sokáig elfutottak előle. Egy idő után azonban megszokták a jelenlétét, és hamarosan a közösségük részévé vált.

Goodall módszere, hogy résztvevőként figyelte meg az állatokat, az korábbi módszereknél jóval sikeresebbnek bizonyult. Etette őket, interakcióba lépett az állatokkal, sőt el is nevezte őket ahelyett, hogy számokat adott volna nekik. Észrevette, hogy eszközöket használnak, sőt készítenek, amiről rögtön beszámolt Leakey-nek. „Most vagy újra kell definiálnunk az embert és az eszközhasználatot, vagy a csimpánzokat kell embernek tekintenünk” – szólt a válasz, miután egészen eddig a pontig a legfontosabb különbségnek az ember és a majom között az eszközhasználatot tekintették.

Még mindig fáradhatatlan

A 90 éves primatológus pedig azóta is fáradhatatlanul járja a világot és előadásokat tart (2019-ben például a Sziget Fesztiválon). Igyekszik felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a csimpánzpopulációk mindenhol zsugorodnak, az állatok egyre inkább elveszítik az élőhelyüket. Emellett a húsfogyasztás csökkentése mellett kampányol, miközben a fiatalabb klímaaktivistákkal ellentétben ő még mindig hisz abban, hogy nincs késő változtatni. „Azt javaslom, hogy ne legyél agresszív. Nem fognak rád hallgatni.” – tanácsolta az egyik podcastjében egy tinédzsernek.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés