ACNEWS

2024. September 28.   |   Vencel napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Börtönben lett milliomos a magyar nő

Fotó: BVOP
Fotó: BVOP
Az allergiás rohamokkal küzdő, hat hónapja letartóztatásban lévő nőt vagyon elleni bűncselekmények miatt tartják fogva.
Hirdetés
Ad image

Mint egy két millió forintnak megfelelő – 5200 eurós – kártérítést ítéltek az életveszélyes allergiákkal küzdő L.N.-nek. Aki állítólag indokolatlanul hosszú ideig volt letartóztatásban, ezért a magyar állam fizet neki, mint a katonatiszt. L.N. jogi képviseletét a Magyar Helsinki Bizottság látta el. A magyar állam elfogadta a strasbourgi bíróság egyezségi ajánlatát, egyben elismerte a fogvatartása során elkövetett jogsértéseket. Az szmo szerint a január 20-a óta fogvatartott, 53 éves L.N. saját magát jelentette fel. És együttműködött a hatóságokkal.

Amikor L.N. börtönbe került, 56 kiló volt, most mindössze 43 kilót mutat alatta a mérleg. Volt olyan hét, mikor a napi 40 deka kenyér mellé heti 2 kiló sertészsírt kapott a börtönben az életveszélyes allergiával küzdő asszony. Vacsorára pedig vöröshagymát és almát adtak neki, heti kétszer füstölt szalonnával.

L.N. négyszer kapott életveszélyes allergiás rohamot fogva tartása alatt. Háromszor az élelem, egyszer pedig a gyógyszer miatt. Ügyében a büntetőeljárás sikerességét a Magyar Helsinki Bizottság szerint  házi őrizettel is lehetett volna biztosítani. A börtönben újabb allergiák is kialakultak nála, például a tojással szemben. Ugyanakkor a börtönorvos elismerte, hogy „bizonyos allergének teljes kizárását az intézmény nem tudja biztosítani. Ennek ellenére a bíróságok érdemi vizsgálat nélkül tartották letartóztatásban a nőt – írta a helsinki.hu. L.N. félve az újabb allergiás reakcióktól, sokszor inkább nem eszik, ami drasztikus fogyáshoz vezetett. Testtömegindexe (BMI) 15,42, ami az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint vészes soványságnak számít, és halálhoz is vezethet.

„L.N. azonban továbbra is veszélyben van. Civil jogvédő egyesületünk azért dolgozik, hogy biztosítsanak neki megfelelő, biztonságos ellátást” – szögezte le Bieber Ivóna, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés