ACNEWS

2024. September 28.   |   Vencel napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Vérfürdő Hűvösvölgyben: sakál marcangolta szét Gyuszika nyakát

Fotó: Laczkó Tímea
Fotó: Laczkó Tímea
A vadállat a család kertjében támadt Gyuszikára, a 13 éves uszkárra, utána a gazdájára, Lexie-re, és a szüleire is rámozdult.
Hirdetés
Ad image

Amikor Laczkó Tímea péntek éjjel kiengedte Gyuszikát, a család kutyáját a kertbe, nem gondolta, hogy pár perc múlva vérfagyasztó támadás áldozata lesz. Ugyanis egy aranysakál állt lesben a hűvösvölgyi ház kertjében. Megvárta, míg Gyuszika gazdája visszament a házba, és azonnal megtámadta a 13 éves uszkárt. A nyakánál ragadta meg kiskutyát, aki olyan sokkot kapott, hogy meg se nyikkant.  

„Pár perc múlva hívtam a kutyát, de nem jött. Körbe jártam a házat, a kertet, sehol nem találtam. Szóltam a férjemnek, aki azt mondta, biztos csak szaglászik, majd visszajön – mesélte az AcNews-nak Laczkó Tímea. – Azt hittem, Gyuszika talán az idős kora miatt félrevonult meghalni. Ezért a tuják között kezdtem keresni, ott is találtam meg őt összekuporodva, vérbe fagyva, öt helyen vérzett a nyaka – folytatta Tímea. – Kivettem onnan, láttam a nyakán, hogy erősen vérzik. Bejöttem a házba, kiabáltam a férjemnek, hogy jöjjön, megyünk az állatorvoshoz. Közben a 12 éves kislányom, Lexie is kiugrott az ágyból, sírva kérte, hadd jöjjön velünk. Hiszen Gyuszika családtag, együtt nőttek fel.”

Gyuszika együtt nőt fel a gazdijával, a 12 éves Lexie-vel Fotó: Lackó Tímea

Túlélte az első éjszakát

Amikor a házaspár kiment a kertbe az autóhoz, az aranysakál várta őket. Előbb a kislányt akarta megtámadni, majd irányt váltott és elindult Tímea felé. Akinek a kezében volt a vérző kiskutya. Ezt látva férje felemelte a karját, ordított egy hatalmasat, mire a ragadozó eliszkolt. „A XI. kerületben találtunk egy állatorvost, aki éjjel is ügyelt. Épp egy törött lábú kutyust látott el – emlékezett Tímea. – Amikor bejutottunk hozzá, kimosta Gyuszika sebeit, megröntgenezte és ultrahang felvételt készített. Kiderült, hogy a kutyánk tüdején nagy ödéma van. Saját felelősségünkre elhoztuk, mert a doktornő úgy vélte, hogy 50-50 százalék az esélye a túlélésre. Otthon felváltva virrasztottunk mellette. És az orvosi utasítás szerint két óránként adtuk a vízhajtót neki.

Gyuszika most próbál elvonulni, ezért a házban kuckókat helyeztek ki neki. Most épp a franciaágy alá vonult, ott pihen. Amint Tímea férje  hazajön, Gyuszikát elviszik kontrollra.

Átharapta egy vizsla torkát

„Úgy hiszem, nem a városban van a helye az aranysakálnak. Mégiscsak egy vad ragadozó, és egyáltalán nem fél az embertől. Jó lenne megnyugtató megoldást találni erre a helyzetre. Lehet, hogy ez a sakál nemcsak a kutyákra, hanem a kertben játszó kisgyerekre is veszélyt jelent. Szeretném felhívni a kutyások figyelmét, hogy a mi példánkból okulva próbálják megelőzni a bajt” – mondta lapunknak Tímea.

Kiderült, hogy Budapesten a II. kerületben már máshol is láttak kifejlett aranysakált. Tímea Facebook oldalán egy posztoló jelezte, hogy szintén Budán, a forgalmas Budagyöngye bevásárlóközpont mellett találkozott a ragadozóval. Más pedig azt írta, hogy tavalyelőtt, fényes nappal a Széher úton találkozott egy példánnyal. Hogy mennyire veszélyes ragadozó az aranysakál? Egy kifejlett példány kíméletlenül elbánik egy kutyával. Öt éve Dorozsmán egyetlen mozdulattal átharapta egy vadászatra idomított Szikra, a hétéves magyar vizsla torkát. Úgy, hogy közben a gazdája és a vadásztársai csak pár lépésre voltak tőle. Budapesten a a XVII. kerületi Merzse-mocsárnál sétálók figyelmét már táblákkal hívják fel az esetlegesen felbukkanó sakálokra – írta a berek.hu.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés