ACNEWS

2024. September 28.   |   Vencel napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Letérdelt az évszázad jégviharától Tiszanagyfalu, 220 mm eső esett

Fotó: Pixabay illusztráció/
Fotó: Pixabay illusztráció/
Az évszázad jégvihara tombolt a szabolcsi falucskában, sírva, jajgatva imádkoznak az idősek, akiknek a házát verte el.
Hirdetés
Ad image

Letérdelt az aprócska, 1850 lelket számláló Tisza-parti falucska, nem elég a pusztító jégvihar, de az irdatlan nagy felhőszakadásban az éves csapadékmennyiség fele zúdult rá. Este 9-tól hajnali 1 óráig két hullámban csapott le a vihar. Az emberek kora hajnal óta az utcán vannak.

Sírva imádkoznak az idősek

„Emberemlékezet óta nem volt itt ekkora eső és jégvihar. Éjjel, ez az éves csapadékmennyiség fele, 220 mm eső esett – panaszolta az AcNews-nak Rudolf Jánosné, Tiszanagyfalu polgármestere. – Házak áztak be, a kertekben, pincékben áll a víz, a tetőcserepet több helyütt szétverte a jég, volt, ahol tojás nagyságú esett. Főleg a palatetős házakat érte kár. Leginkább a Szabadság út, az Ady Endre, a Virág és a Széchenyi utca lakói vannak bajban, de víz alatt áll az új játszótér, amit most akartunk átadni.”

A polgármester asszony kora reggel óta kerékpárral járja a falut, próbálja nyugtatni a kétségbeesett embereket. Az idősek sírva imádkoznak, sokan a kertből élnek, ami épp most fordult termőre. Amit a jég nem vert el, azt a felhőszakadás mosta el. Van konyhakert, ahol a krumpli ki se látszik a vízből. A Szabadság utcában Jászovics László keserű szívvel nézi az udvarán parkoló kamionját, ami tengelyig áll a félméteres vízben. Mint mondta, az irdatlan felhőszakadás közben tyúktojás nagyságú jég esett.

Ilyet ember itt még nem látott

„Amikor hajnalban kimentem az udvarra, térdig merültem el a vízben. A kertben a paradicsom, a paprika, a krumpli mind megsemmisült – sorolja Jászovics László. – Most megyek szivattyút intézni, mert a faluban 7-8 éve nincs tűzoltóság, így magunkra maradtunk a bajban”.

Dankó Lászlóné, Edit viszont szerencsésnek tartja magát, mert nem a lapályban, hanem magasan áll a házuk. Aminek ráadásul zsindely a teteje, így abban nem tett kárt a jég. „Arra riadtam éjjel, hogy úgy veri a jég a lehúzott redőnyt, mintha lőtték volna. Ilyet ember itt még nem látott, pedig már nem vagyok mai csirke. Hajnalban a kilyukasztott redőny, a tönkrement termés fogadott. A pincében, az udvaron még most is áll a víz. A Szabadság úton az udvarokon át ömlött az útra a szennyes ár, ott csak csónakkal lehet közlekedni. Akinek a kocsi kint volt, mind elverte a jég.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés