ACNEWS

2024. September 28.   |   Vencel napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Oltással is eltüntethetők már az anyajegyek

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Brit kutatók egy új génterápiát fejlesztettek ki, amely képes rávenni az anyajegyeket, hogy elpusztítsák önmagukat.
Hirdetés
Ad image

Mostanáig az anyajegyeket vágással vagy lézerrel lehetett eltávolítani. De a tudósok úgy vélik, hogy találtak egy másik módszert az anyajegyek eltüntetésére. A Frances Crick Intézet kifejlesztett egyfajta személyre szabott vakcinát, amely képes arra késztetni az anyajegyeket, hogy „elpusztítsák” magukat.

A kis, bőrön található anyajegyek nagyon gyakoriak, és akkor keletkeznek, amikor a pigmenttermelő sejtek, az úgynevezett melanociták csoportosan növekednek. Létezik egy ritka bőrbetegség is, amelyet az anyaméhben bekövetkező genetikai mutáció okoz, az úgynevezett veleszületett melanocitikus naevus szindróma (CMN). Ez esetben a test akár 80 százalékát is boríthatják nagy, fájdalmas vagy viszkető anyajegyek. Az ebben az állapotban szenvedő gyermekek és felnőttek esetében fokozott a bőrrák legsúlyosabb formája, a melanoma kialakulásának kockázata.

A jövőben az újonnan kifejlesztett génterápiát potenciálisan fel lehetne használni a hatalmas anyajegyek visszafordítására, és így az érintett gyermekek és felnőttek rákkockázatának csökkentésére. A műtét alternatívájaként a nagy kockázatú anyajegyek más, gyakoribb típusait is visszafordíthatná, és akár a kozmetikai eltávolítás új formája előtt is utat nyithatna – írja a heute.at.

A kutatócsoport az úgynevezett csendesítő RNS-nek nevezett génterápiát alkalmazta, amelyet speciális részecskékben közvetlenül a melanocitákba juttattak. A CMN-ben szenvedő egerekneknél használták ezt a terápiát, amely mindössze 48 óra elteltével elnémította az NRAS gént, ami a sejtek önpusztulását okozta. A terápiát CMN-ben szenvedő gyermekek sejtjein és teljes bőrszelvényein is tesztelték – és ugyanezeket az eredményeket publikálták a Journal of Investigate Dermatology című folyóiratban.

Veronica Kinsler, a Crick és a GOSH professzora elmondta: „A CMN fizikai és pszichológiai kihívást jelent a betegséggel élő gyermekek és felnőttek, valamint családjaik számára. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a kezelés a jövőben az anyajegyek visszafejlődéséhez vezethet az embereknél, de további vizsgálatokra van szükség, mielőtt a betegeknél alkalmazhatnánk”.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés