ACNEWS

2024. September 28.   |   Vencel napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Kómába esett Szabolcs a napi 6 doboz energiaitaltól

Ha elfogadják a törvénytervezetet, akkor a 18 év alatti fiatalok nem jutnak hozzá az energiaitalokhoz Fotó: Pixabay
Ha elfogadják a törvénytervezetet, akkor a 18 év alatti fiatalok nem jutnak hozzá az energiaitalokhoz Fotó: Pixabay
Az ózdi kamasz annyi energiaitalt tolt magába, hogy végül rosszul lett, mentőt hívtak hozzá, többször is újraélesztették.
Hirdetés
Ad image

A sok energiaitaltól váratlanul leállt Szabolcs szíve, már az is csodaszámba ment, hogy a mentők kétszer sikeresen újraélesztették. Húsz percig küzdöttek érte a mentőben, mire sikerült visszahozni az életbe. Majd az ózdi kórház intenzív osztályán még kétszer élesztették újra. Az agya a félórányi oxigénhiány miatt károsodott. Szabolcs kómába került, az orvosok már a legrosszabbra készítették fel a családtagjait, s kérték tőlük, fontolják meg, felajánlják-e a fiatal szerveit. Ugyanis semmi remény nem volt a felépülésére – írta a Blikk.

Néha kinyitotta a szemét

Egy éve annak, hogy a család szerint az orvosok azt mondták, ő már örökké így marad, nem tér vissza hozzájuk. Az ismerősöket és ismeretleneket is arra kérték, imádkozzanak érte. Hogy ennek volt-e hatása, nem tudni. De tény, hogy az állapota lassan javulni kezdett. A hozzátartozói először azt vették észre, hogy időnként kinyitotta a szemét, majd becsukta. Sőt, mintha a lába is megmozdult volna. Az orvosok szerint mindössze reflexszerű mozdulatokról volt szó. Szabolcs pedig az intenzívről átkerült a krónikus osztályra. Ott továbbra is úgy látták az orvosai, hogy az állapotában nincs lényegi változás… Egészen addig, amíg a szerettei Szabolcs ágya mellett állva azt vették észre, hogy a fiú elkezdett sírni.

Mára újra teljes életet él

Biztosak voltak benne, hogy ez már tudatos viselkedés. Később már végrehajtotta a családtagjai egyszerű kéréseit: felemelte a lábát, vagy pislantott egyet. Ezért úgy döntöttek, hazaviszik a fiút, amibe néhány nap megfigyelés után az orvosok is beleegyeztek.

Szabolcs mára teljesen felgyógyult, újra aktív életet él, semmi jele nincs annak, hogy hajszálon múlt az élete. Nyilatkozni nem akart, de annyit azért elmondott, hogy minden rendben van vele, és valóban a rengeteg energiaital fogyasztása okozhatta a bajt. A Magyar Kardiológusok Társaságának figyelmeztetése szerint az energiaitalok esetében plusz veszélyforrás a magas cukortartalom, ami a koffeinnel együtt kedvezőtlen hatással lehet a vérnyomásra és a szívritmusra. A koffeinre való érzékenység egyénenként eltérő, akár már egészen kis adagnál is jelentkezhetnek a túladagolás kezdeti tünetei: szédülés, hányinger, mellkasi fájdalom, vagy pánikroham.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés