ACNEWS

2024. October 06.   |   Brúnó, Renáta napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Tűzfalnak ütközött Le Pen Franciaországban

Le Pen / Fotó: Shutterstock
Le Pen / Fotó: Shutterstock
Az első előrejelzések szerint a baloldali szövetség nyeri a parlamenti választásokat. A jobboldali nacionalista Rassemblement National a vártnál lényegesen rosszabbul szerepelt. Csak a harmadik helyen tudott végezni Emmanuel Macron elnök centrista tábora mögött.
Hirdetés
Ad image

A 289 mandátumot jelentő abszolút többséget azonban valószínűleg egyik tábor sem fogja elérni – jelentették a TF1 és a France 2 televíziók az urnazárás után.

Gabriel Attal miniszterelnök a választások után levonta a konzekvenciákat, és bejelentette lemondását. Feltehetően az olimpia végéig tisztségében marad.

A francia baloldali párt alapítója, Jean-Luc Mélenchon felszólította Macront, hogy kérje fel a baloldali szövetséget a kormányzásra. Csakhogy a baloldalon belül vita van, különösen a régi baloldali vezető ikon Mélenchon körül. Az euroszkeptikus kijelentéseivel kitűnő, egyértelműen palesztinbarát populistát még saját pártján belül is hevesen bírálják. A baloldaliak, kommunisták, szocialisták és zöldek szövetségének nincs egyértelmű vezetője. Nincs közös programja sem.

A számok szerint a baloldali szövetség, a Nouveau Front Populaire az 577 mandátumból 177-198-at szerezhet. Macron erői 152-169 mandátumot kapnak, a Marine Le Pen és szövetségesei által vezetett Rassemblement National (RN) pedig 135-145-öt. Majdnem a dupláját mint korábban.

Egyelőre nem világos, hogy mi lesz a következő lépés. Bizonytalan, hogy a baloldali pártok képesek lesznek-e egyedül kisebbségi kormányt alakítani. A többi parlamenti frakció egy ilyen kormányt bizalmatlansági szavazással megbuktathatna.

A baloldal megpróbálhatná megszerezni a centrum erőinek támogatását is – akár kisebbségi kormányként, akár egyfajta nagykoalícióban. Az ellentétes politikai irányultságok miatt azonban nem egyértelmű, hogy ez sikerülhet-e. A szocialisták vezetője, Olivier Faure (55) máris a Macron táborával való koalíció ellen emelt szót.

A választások éjszakáján több francia nagyvárosban is zavargások törtek ki.

Kérdéses, hogy Macron államfő most elfogadja-e Attal lemondását, és egy baloldali személyt nevez ki miniszterelnöknek. Egy ilyen felállásban Macron elveszítené a hatalmat, és a kormány ügyeit intéző miniszterelnök felértékelődne. Hogy ez mit jelentene Németország és Európa számára, még nem kiszámítható, és valószínűleg nagyban függ attól, hogy kit neveznek ki a posztra. A baloldali szövetségnek számos fontos politikai kérdésben nagyon eltérő álláspontjai vannak.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés