ACNEWS

A dohányzás titkai: ezt árulja el rólad a cigarettád

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Egy új tanulmány szerint az, hogy milyen cigarettát szívunk az többet elárul a személyiségünkről, mit azt elsőre gondolnánk.
Hirdetés
Ad image

A dohányzás egy eddig ismeretlen vonulatát tanulmányozták kutatók. Dritjon Gruda, az Universidade Catolica Portuguesa és Jim McCleskey, a Western Governors University professzorai új, közös tanulmányt publikáltak. A kutatásukban azt a kérdést járták körül, hogy a cigarettázók, szivarozók és a nemdohányzók eltérő személyiségjegyekkel rendelkeznek-e vajon. Kiderült, hogy a különböző dohányzási mintákban nagy szerepe van az emberek személyiségének. Gruda és McCleskey 11 európai országból 9918 felnőttet vizsgáltak meg öt tulajdonság alapján. Ezek a nyitottság, lelkiismeretesség, kedvesség, érzelmi instabilitás és az extrovertáltság voltak.

„A vizsgálatban egyértelműen többségben voltak azok, akik cigarettáztak. Azonban arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi különbözteti meg azokat, akik ritkán, de szivaroznak, illetve azokat, akik egyáltalán nem gyújtanak rá.” – idézte Grudát a Heute. Az eredményekből tisztán látszik, hogy a dohányosok kevésbé lelkiismeretesek, azonban jóval nyitottabban (extrovertáltabbak), mint a nemdohányzó társaik. A szerzők azt is feltételezik, hogy ez, valamint az önfegyelem hiánya és az impulzívabb viselkedésre való hajlam lehet az oka, hogy jellemzően figyelmen kívül hagyják az egészségkárosító hatását a cigarettának. A tanulmány szerint azok, akik bagóznak, elégedettlenebbek az életükkel, ezért lehet az, hogy a társadalmi elutasítás ellenére is folytatják a rossz szokásukat. Ráadásul jobban élvezik a dohányzás szociális jellegét is.

Érdekesség, hogy a szivarozók és a cigarettázók személyiségjegyeiben is nagy különbségeket találtak. A szivarozók kevésbé nyitottabbak és neurotikusak, mint a cigarettázók. Akik stresszesebbek és jobban aggódnak mindenért. A kutatók sejtése szerint a cigi éppen ezért egy eszköz lehet, aminek segítségével ezekkel a gondokkal próbálnak megbirkózni. „Az ilyen különbségek azt sugallják, hogy a dohányzás motivációi rendkívül változatosak, hasonlóan, mint maguk az emberek.” – írják a tanulmányban.

A kutatás egyúttal arra is rávilágított, hogy a leszokást kifejezetten az egyén szükségleteihez kell igazítania és egyúttal figyelembe kell venni a különböző dohánytermékek társadalmi és kulturális jelentését is.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

18+

Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves?

Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!