ACNEWS

2024. September 19.   |   Vilhelmina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Itt lesz a legdrágább az elektromos rollerek biztosítása

fotó: MTI
fotó: MTI
Július 16-tól kötelező az elektromos rollerekre is gépjármú-felelősségbiztosítást kötni. A legrosszabbul a fővárosiak jártak.
Hirdetés
Ad image

Július 16-tól, azaz jövőhét keddtől számos mikromobilitási járműre, így az elektromos rollerekre is kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kötni. A probléma az MTI szerint azonban az, hogy egyelőre mindössze pár biztosító látszik versenyképesnek a rollerek piacán. A biztosításközvetítők adatai szerint az elektromos rollerek biztosításai 10 ezer forint alatt kezdődnek. Várhatóan az átlagdíj sem haladja meg azt. Budapesten a nagyobb kockázatok miatt többet kell fizetni, a szolgáltatások díjai között jelentős a szórás. A legdrágább biztosítások több százezer forintba is kerülhetnek, de ezekkel az insura.hu szerint valószínűleg csak a díjhirdetési kötelezettségüket akarták letudni egyes biztosítók. A Netrisk szerint ők a kockázatoktól is tarthatnak, hiszen elektromos rollerrel akár több millió forintos kárt lehet okozni.

A közvetítők úgy vélik, hogy a piacot néhány társaság uralhatja. A Netrisk azzal számol, hogy 3-4 társaság fedheti le a belföldi piacot. Magyarországon körülbelül 30-40 ezer elektromos rollert érinthet a biztosítási kötelezettség. Az Insura.hu adatai szerint ebből mindössze 39 százalékuk fut a fővárosban vagy valamelyik megyeszékhelyen. A szerződők majdnem 80 százaléka 35 év feletti, tehát az elektromos roller nem csak a nagyvárosi fiatalok járműve. A jogszabályok szerint a hónap második felétől kell kgfb a 25 kilogrammosnál nehezebb elektromos rollerekre, ha a tervezett sebességük meghaladja az óránkénti 14 kilométert. 25 kilométer/óra felett a kisebb tömegűekre is érvényes az előírás. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés