ACNEWS

2024. September 21.   |   Máté, Mirella napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Bosszúból bojkottálják Orbánt az uniós külügyminiszterek

Orbán Viktor / Fotó: Shutterstock
Orbán Viktor / Fotó: Shutterstock
Brüsszel egyre jobban zavarja Orbán Viktor békemissziós külpolitikája, ezért bojkottálni fogja Magyarország jövő havi külügyi csúcstalálkozóját.
Hirdetés
Ad image

Az Európai Unió külügyminiszterei úgy készülnek, hogy augusztusban saját külügyi csúcstalálkozót szerveznek Magyarországnak, ahelyett, hogy Budapestre utaznának Orbán rendezvényére.

Az EU Tanácsának soros elnökségét betöltő Magyarország augusztus 28-29-én Budapesten tervezi megrendezni a külügyi csúcstalálkozót, amely kiváló alkalom lenne Orbán Viktor számára, hogy megpróbálja alakítani a blokk külpolitikai menetrendjét.

De miután Orbán akadályozta az Ukrajnának nyújtott segélyeket és a Vlagyimir Putyinhoz, Zelenszkijhez és Hszi Csin-pinghez tett békelátogatásokat, sok külügyminiszter el akarja kerülni, hogy kellékévé váljon annak, ami szerintük egy újabb „Orbán-propagandashow” lenne – írja a Politico.

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője az Orbán-csúccsal egy időben „hivatalos” külügyi tanácskozásra fogja összehívni a minisztereket – közölte három, a tervről közvetlenül tudó, névtelenséget kérő uniós diplomata.

Erre azt követően került sor, hogy Magyarország uniós megbízottját, Ódor Bálintot keményen bírálták kollégái a hónap elején tartott ülésen, és Szlovákia volt az egyetlen ország, amely nem csatlakozott. A külügyi csúcstalálkozó bojkottálásával a miniszterek azt remélik, hogy korlátozni tudják Magyarországot.

„Ha ugyanazon a napon lesz egy hivatalos külügyi tanácskozás, amelyet a Borrell szervez, a miniszterek nem tudnak majd Budapestre menni” – mondta az egyik diplomata.

Egy másik hozzátette, hogy a budapesti találkozó bojkottálásával a többi külügyminiszter „egyértelmű jelzést akart küldeni, hogy Magyarország nem az EU nevében beszél”.

Az egyik diplomata azzal viccelődött, hogy „sajnálatos módon” országuk nem tud részt venni Orbán rendezvényén, ha Borrell ellentalálkozót szervez.

A tervről informálisan már több uniós országgal, köztük Franciaországgal és Németországgal is tárgyaltak. Szerdán Borrell csapata bemutatja a tervet az EU 27 állandó képviselőjének.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés