ACNEWS

2024. September 19.   |   Vilhelmina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

III. Károly kiette a vagyonából Macront

III. Károly / Fotó: Shutterstock
III. Károly / Fotó: Shutterstock
A francia elnökség nem fogja magát vissza, ha hivatalos eseményről van szó. Így történhetett, hogy 500 ezer eurós homárvacsorával várták III. Károlyt.
Hirdetés
Ad image

A franciák mióta a világ világ mindig is értettek a nagyszabású eseményekhez. A luxus mondhatni az ország védjegyévé vált az évszázadok alatt. Gondoljunk csak a Napkirályra, XIV. Lajosra, vagy annak fiára XVI. Lajosra. Mind a pompáról és a pénzszórásról lettek híresek. A jelek szerint ez a remek szokása pedig cseppet sem változott a 18. század óta a francia elitnek. Olyannyira nem, hogy Emanuel Macron elnök tavaly rekord mennyiségű pénzt szórt el hasonló ünnepségekkel. Ilyen volt a III. Károly látogatásának tiszteletére rendezett dekadens vacsora is, ami 475 ezer euróba (187 millió forint) került – számolt be a Politico.

Macron tavaly szeptemberben, Versailles-ban látta vendégül a brit uralkodót olyan sztárvendégek kíséretében, mint Mick Jagger vagy Hugh Grant. A vacsorán minden résztvevő két darab homárt kapott főételnek, míg a desszert rózsás macaron volt. Ebből csak az étel 165 ezer euró (65 millió forint) volt, míg a borokért 40 ezer eurót (15,7 millió forint) fizettek. Erre jött még rá a személyzet, a dekoratőrök, a rendezvényszervezők és még sorolhatnánk a végtelenségig. Ezen kívül Macron személyesen vezette körbe III. Károlyt a Louvre-ben, aminek természetesen újabb plusz költségei is voltak. A brit uralkodó díszvacsorája pedig nem az egyetlen ilyen esemény volt tavaly. Ugyanebben a fogadtatásban részesült még Narendra Modi indiai miniszterelnök is.

A kormány mentségére azt hozta fel, hogy a kisebb, 100 fő alatti koktélpartik esetében költségtakarékosságot vezettek be. Ilyenkor saját konyhai személyzetet használnak. Ez persze nem nagyon vigasztalja a franciákat. 8,3 millió eurós mínuszban van a könyvelés így is.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés