ACNEWS

2024. September 21.   |   Máté, Mirella napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Zelenszkij jogilag semmisnek nyilvánította Putyin rendeleteit az ukrán területek függetlenségéről

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jogilag semmisnek nyilvánította kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök azon rendeleteit, amelyek a Krím, a szakadár donyecki és luhanszki "népköztársaságok", valamint a herszoni és a zaporizzsjai megszállt területek Ukrajnától való függetlenségéről szólnak, és még néhányat.

Hirdetés
Ad image

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jogilag semmisnek nyilvánította kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök azon rendeleteit, amelyek a Krím, a szakadár donyecki és luhanszki „népköztársaságok”, valamint a herszoni és a zaporizzsjai megszállt területek Ukrajnától való függetlenségéről szólnak, és még néhányat.

Zelenszkij rendelete szerint következésképpen a Putyin rendeleteinek végrehajtása során hozott és hozandó határozatok is semmisnek minősülnek. Az Ukrajna függetlenségének kikiáltásáról szóló 1991. augusztus 24-i okmány szerint az ország területe a nemzetközileg elismert államhatáron belül egységes és sérthetetlen, szuverenitása pedig teljes területére kiterjed – olvasható a dokumentumban.

A rendelet megerősíti Ukrajna elidegeníthetetlen szuverén jogát ahhoz, hogy a nemzetközileg elismert államhatár keretein belül helyreállítsa és megőrizze területi épségét, szuverenitását, a nemzetbiztonságot az egyének jogainak védelme érdekében. A döntés a nemzetközi jog általánosan elismert elveinek és normáinak, valamint Ukrajna hatályos nemzetközi szerződéseinek betartásával született – szögezte le az elnök.

Az ukrán erők eközben folytatják az ellentámadást az ország keleti részében lévő Harkiv megyében, ahol az izjumi járásban újabb településeket szabadítottak fel a hétfőn visszavett Borova falu mellett – közölte a borovai önkormányzat a Facebookon. Eszerint Buhuszlavka és Borivszka Andrijivka kistelepülések szabadultak fel az orosz megszállás alól. A borovai falutanács több fotót és videofelvételt is közzétett arról, hogyan tűzik ki az ukrán zászlókat a lakott területeken, és hogyan fogadják a helyi lakosok az ukrán katonákat. Borova felszabadítását kedden az ukrán nemzeti gárda is megerősítette egy videofelvétellel, amelyet hivatalos Facebook-oldalukon tettek közzé.

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó a Telegramon közölte, hogy a felszabadított Liman városban kedden hivatalosan is felvonták az ukrán zászlót.

Olekszandr Sztaruh Zaporizzsja megyei kormányzó egy tévéműsorban arról beszélt, hogy az orosz megszálló erők a régióbeli Vaszilivka településénél „államhatárt” kezdtek húzni, és „mindenféle, általuk kitalált átkelési szabályokat” próbálnak alkalmazni. Az egyik ilyen szabály, hogy nem engedik át ukrán ellenőrzésű területre a katonakorú férfiakat – mondta a kormányzó.

Az Ukrajinszka Pravda magyarázatul hozzátette, hogy Vaszilivka az egyetlen település, amelyen keresztül elmenekülhetnek Zaporizzsja és Herszon megye, a donyecki és a luhanszki régiók orosz megszállás alatti részeiből az ottlakók. A településen lévő orosz ellenőrzőpontnál hosszú sorban állnak a járművek, amelyekkel az emberekkel át akarnak jutni az ukrán ellenőrzésű oldalra – számolt be a hírportál. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés