ACNEWS

Elkerüli a halálbüntetést a 9/11 kitervelője

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Chalid Sheikh Mohammed, a szeptember 11-i merényletek kitervelője bűnösnek akarja vallani magát. Így megúszhatja a halálbüntetést.
Hirdetés
Ad image

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások fő kitervelője és más vádlott-társak megállapodást akarnak kötni az igazságszolgáltatással, és bűnösnek vallják magukat. Khaled Sheikh Mohammed és két másik vádlott beleegyezett egy ilyen megállapodásba – közölte az amerikai védelmi minisztérium.

A pontos részleteket még nem hozták nyilvánosságra. A további eljárás is egyelőre tisztázatlan. Khaled Sheikh Mohammed évek óta a hírhedt kubai Guantánamón lévő amerikai fogolytáborban raboskodik, és az amerikai médiajelentések szerint a megállapodás eredményeként megmenekülne a halálbüntetéstől.

2001. szeptember 11-én mintegy 3000 ember vesztette életét az Egyesült Államokat ért eddigi legsúlyosabb terrortámadásban. Iszlamista terroristák három eltérített utasszállító repülőgépet irányítottak a New York-i Világkereskedelmi Központba és a Washington melletti Pentagonba. Egy negyedik gép Pennsylvania államban zuhant le. Khaled Sheikh Mohammedet tekintik a támadások fő kitervelőjének. Ő szervezte meg a terv kommunikációját és finanszírozását is – írja a blick.ch.

Khaled Sheikh Mohammedet 2003-ban tartóztatták le Pakisztánban. Ezt követően az amerikai titkosszolgálat, a CIA kihallgatta. Az amerikai szenátus jelentése szerint a kihallgatások során megkínozták. 2006-ban átszállították az amerikai Guantánamói fogolytáborba. Ott katonai bíróság elé kellett volna állnia a szeptember 11-i támadásokban játszott szerepe miatt. Az ellene és több vádlott-társa ellen indított eljárás azonban évekig elhúzódott.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés