ACNEWS

2024. September 19.   |   Vilhelmina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Palackvadászat: napi 300 milliót keresnek a vandálok

Fotó: pixabay
Fotó: pixabay
Körülbelül 6 millió darab, 50 forintos palack végzi a kukában nap mint nap Magyarországon. Ez körülbelül 300 millió forintot jelent.
Hirdetés
Ad image

Július 1-je óta az italgyártók már nem szállíthatnak ki a boltokba nem visszaváltható termékeket, ennek eredményeképpen lassan, de biztosan már csak 50 forintos betétdíjas palackokat találunk a polcokon. Az Index beszámolója szerint évente körülbelül 3,5 milliárd italcsomagolás kerül forgalomba, ami átlag napi 9,6 millió terméket jelöl. A MOHU a hónap elején jelentette meg a friss adatait, ami szerint naponta 3,5 millió palackot váltanak vissza. Azaz 6,1 millió palack a kukában végzi. Ennek az ára 305 millió forint.

Jobb napokon csak 255 milliót

Runtág Tivadar, a MOHU operatív igazgatója elmondta, hogy a csúcs 4,5 millió visszaváltott csomagolás volt egyetlen nap alatt, de ez még mindig azt jelenti, hogy 5,1 millió csomagolást, vagyis 255 millió forintot dobtak ki a magyarok a legjobb napon is. A betétdíjas hulladéknak pedig hatalmas a piaca és palackvadászok lepték el a forgalmasabb kerületeket. „A lakossági kukák, konténerek, utcai gyűjtőedények tartalmát azok öntik ki, akik ezekben a júliustól már visszaváltható italospalackokat keresnek, hogy így jussanak pénzhez.

Rongálás gyűjtögetés közben

A probléma nem azzal van, hogy valaki kiemeli a szemétből a palackokat és azokat elviszi, hanem azzal, hogy eközben vandál módon megrongálja a kukákat, a lakossági gyűjtőedényekből az utcára önti a szemetet, a zsákokat széttépi, a tartalmukat szétszórja.” – olvasható a VI. kerület honlapján. Terézvárosban pedig különösen látványos ez a probléma a rengeteg turista és a jelentős áthaladó forgalom miatt. Így lehet az, hogy már vidékről is idejárnak a palackvadászok.

„Az ide érkező, néhány éjszakát eltöltő turisták a sétájuk során elfogyasztott néhány ital palackját nem visszaváltják, hanem az egyik utcai gyűjtőedénybe helyezik. Ugyanez jellemző bárkire, aki az utcán átutazóban elfogyaszt egy palack vizet, hiszen azzal nem fog Repontot keresni, sorba állni, ez nem életszerű.” – mondta el Töreki Mihály a Terézvárosi Foglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. ügyvezetője. A kerületben csaknem 30 szeméttárolót rongáltak meg. „Ezt megelőzően két év alatt nem kellett ennyi kukát javítanunk rongálás miatt. A rongálás elsősorban azért történik, hogy a szeméttároló tartalmához hozzáférjenek. Az elmúlt hónapban minden belső-terézvárosi utcában volt rongálás, legnagyobb számban a Teréz körúton és a hozzá legközelebb eső mellékutcákban.” – fogalmazott.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés