ACNEWS

Két jegesmedve tépte szét a kutatót a sarkvidéken

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Egy sarkvidéki radarállomás egyik dolgozóját két jegesmedve megtámadta és megölte. Ritkán történik ilyesmi.
Hirdetés
Ad image

Az áldozat annak a logisztikai vállalatnak dolgozott, amely a kanadai kormány megbízásából radarvédelmi létesítményeket üzemeltet. A vállalat hivatalos közleménye szerint más kutatók is a helyszínen voltak, és megölték az egyik medvét.

Hozzátették: „Gondolataink és imáink a veszteség által érintett családdal, barátokkal és kollégákkal vannak. A Nasittuq Corporation támogatja az elhunyt családját ebben a nehéz időszakban. Szorosan együttműködünk a helyi hatóságokkal, hogy alaposan kivizsgáljuk az eset körülményeit” – közölte a vállalat. A megölt alkalmazott nevét és életkorát nem közölték.

A támadás a múlt héten történt a Baffin-szigettől délkeletre fekvő Brevoort-szigeten. A CBS News szerint a helyszín egyike az úgynevezett északi figyelmeztető rendszer tucatnyi előőrsének Kanada északi részén.

Az 5000 kilométer hosszú hálózat a térségbe belépő repülőgépek vagy rakéták észlelésére szolgál.

A jegesmedvék emberre irányuló támadásai rendkívül ritkának számítanak. Ez azonban 2023 óta legalább a második feljegyzett jegesmedvetámadásból származó haláleset. Tavaly egy nőt és egyéves kisfiát ölte meg egy jegesmedve egy alaszkai faluban.

Kanadában még mindig mintegy 17 000 jegesmedve él. A kormány szerint ez a globális populáció mintegy kétharmada. A faj visszaszorulóban van, és a tudósok ezt a globális felmelegedés miatti tengeri jég elvesztésének tulajdonítják. Ennek következtében szűkülnek azok a területek, ahol a jegesmedvék vadászni tudnak, vagy ahol kölykeiket világra tudják hozni.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés