ACNEWS

2024. September 19.   |   Vilhelmina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Ebben a két életkorban gyorsul fel az öregedés

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Az öregedés lehet lassú és egyenletes folyamat, azonban van két életkor, amikor az egészségügyi problémák hirtelen megnőnek.
Hirdetés
Ad image

Ha észrevetted a ráncok hirtelen megjelenését, azt, hogy mindened fáj, miközben olyan, mintha egyik napról a másikra öregedtél volna meg, van egy jó hírünk. Egy, a Guardian által szemlézett tanulmány szerint van rá tudományos magyarázat. A kutatások szerint az öregedés ahelyett, hogy lassú és egyenletes folyamat lenne, legalább két hullámban érkezik meg az ember életében. Ezek 44 és 60 kor körül jelentkeznek. Az eredmények magyarázatot adhatnak arra, hogy bizonyos egészségügyi problémák, köztük a mozgásszervi problémák és a szív- és érrendszeri megbetegedések miért jelentkeznek bizonyos életkorokban.

„Nem csak fokozatosan változunk az idő múlásával. Valóban drámai változásokról van szó” – mondta Michael Snyder professzor, genetikus, a tanulmány vezető szerzője. „Kiderült, hogy a 40-es éveink közepe a drámai változások időszaka. Akárcsak a 60-as éveink eleje” – tette hozzá. A kutatás során 108 önkéntest követtek nyomon, akik közel hét éven keresztül adtak néhány havonta vér- és székletmintákat, valamint bőr-, száj- és orrtamponokat. A kutatók 135 000 különböző molekulát (RNS, fehérjék és metabolitok) és mikrobát (a résztvevők bélrendszerében és bőrén élő baktériumok, vírusok és gombák) vizsgáltak.

Nemcsak a nőknél jön a változó kor

A legtöbb molekula és mikroba gyakorisága nem fokozatosan, időrendben változott. Amikor a tudósok a legnagyobb eltolódásokat mutató molekulacsoportokat keresték, azt találták, hogy ezek az átalakulások általában akkor következtek be, amikor az emberek a 40-es éveik közepén és a 60-as éveik elején jártak. A 40-es évek közepén jelentkező öregedési hullám váratlanul érte őket. Kezdetben azt feltételezték, hogy a nőknél bekövetkező perimenopauzális változások torzítják az eredményeket az egész csoportra vonatkozóan. Az adatokból azonban kiderült, hogy a 40-es éveik közepén a férfiaknál is hasonló változások következtek be.

„Ez arra utal, hogy bár a menopauza vagy a perimenopauza hozzájárulhat a nőknél a 40-es éveik közepén megfigyelt változásokhoz. Valószínűleg más, jelentősebb tényezők is befolyásolják ezeket mind a férfiaknál, mind a nőknél” – mondta Dr. Xiaotao Shen a tanulmány első szerzője.

Így kezdődik a leépülés

A változások első hulláma a szív- és érrendszeri betegségekkel összefüggésbe hozható molekulákat, valamint a koffein, az alkohol és a lipidek anyagcseréjének képességét érintette. A második hullám az immunrendszer szabályozása, az anyagcsere és a veseműködés átalakulásában játszott szerepet. A bőr és az izmok öregedéséhez kapcsolódó molekulák mindkét időpontban megváltoztak.

A mintázat illeszkedik a korábbi tanulmányok bizonyítékaival, amelyek szerint számos, az öregedéssel összefüggő betegség kockázata nem fokozatosan növekszik. Az Alzheimer-kór és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata 60 éves kor után meredeken emelkedik. Az is lehetséges, hogy a változások egy része az életmóddal vagy viselkedési tényezőkkel függ össze. Például az alkohol-anyagcserében bekövetkezett változás abból adódhat, hogy az emberek 40-es éveik közepén megnövekszik a fogyasztásuk. A szerzők szerint az eredmények segíthetnek a célzott beavatkozásokban, például a testmozgás fokozásában a gyorsabb izomvesztés időszakaiban. „Nagy híve vagyok annak, hogy addig próbáljuk meg az életmódunkat módosítani, amíg még egészségesek vagyunk” – mondta Snyder.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés