ACNEWS

2024. September 21.   |   Máté, Mirella napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Bizarr büntetést kapott a 99 éves náci asszony

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Fiatalkorúként állították bíróság elé, és így is ítélkeztek felette. Jogerősen két év felfüggesztettet kapott, ha megszegi a szabályokat elvileg a fiatalkorúak börtönébe kell(ene) vonulnia.
Hirdetés
Ad image

Az itzehoe-i bíróság Irmgard Furchnert két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte 10 505 esetben gyilkosságban való közreműködésért, és 5 esetben gyilkossági kísérletért. A nő 1943 júniusa és 1945 áprilisa között gépíróként dolgozott a Danzig melletti stutthofi koncentrációs táborban. Ekkor 18-19 éves volt. Irmgard munkájával segítette a koncentrációs tábor felelőseit a foglyok szisztematikus meggyilkolásában – állapította meg a bíróság.

A bűncselekményeket fiatalkorúként követte el, ezért a fiatalkorúak büntetőjoga alapján járt neki büntetés, a két év felfüggesztett szabadságvesztés.

A támogató tevékenység jogilag gyilkosságra való felbujtásként is értelmezhető. A védelem fellebbezett. Az ügyvédek egyebek mellett megkérdőjelezték, hogy bizonyítható-e a nő szándékos cselekedete. Nem bizonyított, szerintük, hogy a lány valóban tudta, mi folyik a táborban. Emellett gépírói munkája sem különbözött lényegesen korábbi banki állásától.

A fellebbezéskor a szövetségi bírák azonban nem ismerték el ezt az érvet, és elutasították a kifogást. Irmgard szerintük pszichológiai segítséget nyújtott a gyilkosságokban, és a tábor szinte teljes levelezése a gépíróasztalon ment át.

A büntetés – két év börtön – ezzel a határozattal jogerős. 1939 és 1945 között a stutthofi koncentrációs táborban és annak 39 altáborában 28 országból körülbelül 110 000 embert zártak be. Közülük csaknem 65 ezren nem élték túl a börtönt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés