ACNEWS

2024. September 21.   |   Máté, Mirella napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Utcára került száz ukrán menekült Kocson, buszmegállóban ülnek

Fotó: Magyar Helsinki Bizottság
Fotó: Magyar Helsinki Bizottság
Egy júniusi kormányrendelet alapjaiban változtatta meg a háború elől Magyarországra menekült ukránok elhelyezésének szabályait.
Hirdetés
Ad image

Mintegy száz kilakoltatott ukrán került utcára a Komárom-Esztergom vármegyei Kocs településen. Eddig az állam által támogatott falusi magánszálláson kaptak elhelyezést. A hajléktalan menekültek a buszmegállóba telepedtek le. „Itt vannak nyolcvanan-százan. Sok köztük a kicsi gyerek, és nagyon meleg van – magyarázta Bakonyi Anikó, a Helsinki Bizottság programvezetője.

„Ma reggel lakoltatták ki őket, egyelőre fogalmuk sincs, hol tudnak ma aludni. Rendőrök és polgárőrök biztosítják a helyszínt, hogy a gyerekek ne szaladjanak ki a járművek elé. Másban nem tudnak segíteni” – írta Bakonyi Anikó a Facebook-posztjában. A döntés hátterében egy júniusi kormányrendelet áll. Eszerint augusztus 21-től csak azok jogosultak szállásra a háború elől menekülők közül, akik katonai műveletekkel közvetlenül érintett közigazgatási egységből érkeztek. Hogy mely megyék tartoznak ide, arról Pál Norbert, az orosz-ukrán háború elől Magyarországra menekülő személyekért felelős, májusban kinevezett kormánybiztos döntött. Amit Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel egyeztetett.

A kormányrendelet értelmében ezentúl csak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jogosult közösségi szállásokon elhelyezni az erre jogosult menedékeseket. De szerződhet más szervezetekkel is a feladat ellátására. Simon László kocsi polgármester szerint a településnek szálláshelye nincs, a falu nem tudja az ukrán menekülteket elszállásolni.

Az új jogszabályok gyakorlatilag a Máltai Szeretetszolgálatot jelölik ki arra, hogy a menekülteknek segítséget nyújtson – írja az Euronews.

– A Máltai Szeretetszolgálatnak az a szerepe, hogy ő jogosult leszerződni a jövőben az olyan egyéni szállásadókkal, mint például azok, ahol ezek az emberek tartózkodtak eddig – magyarázta az Euronewsnak Bakonyi Anikó. – Tehát, ami a Védelmi Bizottságnak volt a szerepköre eddig, azt ezentúl a Máltai Szeretetszolgálat látja el, de ők azt mondják, hogy nincs ilyen ideiglenes szálláshelyük, és nem tudnak elhelyezést biztosítani ilyen hirtelen ilyen sok embernek.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés