ACNEWS

2024. September 22.   |   Móric napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Börtönbe küldi az MSZP négy korrupt sztárpolitikusát az ügyészség

fotó: MTI
fotó: MTI
Harangoztak a mérhetetlen támogatottsággal rendelkező MSZP-nek, melynek nagyágyúi ellen most emelt vádat az ügyészség.
Hirdetés
Ad image

Vádat emelt és börtönt kért az ügyészség négy MSZP-s sztárpolitikusra: Horváth Csabára, Molnár Zsoltra, Baja Ferencre és Tóth Csabára. A korrupcióval vádolt politikusokkal szemben a Központi Nyomozó Főügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság végrehajtandó szabadságvesztésre ítélje őket. Ezenkívül 10  millió forintot meghaladó pénzbüntetést és vagyonelkobzást kért.

Lezárták a nyomozást és vádat emeltek a zuglói és az újbudai parkolási rendszer és a BKV informatikai keretszerződése kapcsán történt korrupciós bűncselekmények ügyében. Közülük Baja Ferenc környezetvédelmi miniszter volt, Horváth Csaba októberig hivatalban lévő zuglói polgármester. Tóth Csaba volt Molnár Zsolt jelenleg is országgyűlési képviselő – írta a 24.

Évekig felmarkolták a kizsarolt milliókat

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) csütörtöki közleményében azt írta, a vádirat Zuglót érintő részének lényege szerint 2016-ban a kerületben bevezetett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére közbeszerzési eljárásokat folytattak le. Horváth Csaba – a Fővárosi Közgyűlés tagjaként – és Tóth Csaba – a kerület országgyűlési képviselője – a feladat elvégzésére előre kiválasztott egy gazdasági társaságot. Azért, hogy az érintett cég nyerje el a pályázatot, a két politikus befolyásuk érvényesítését ajánlotta a cég képviselőinek. A vádirat szerint az MSZP-s sztárpolitikusok közreműködésükért a pályázat elnyerését követően 2017 és 2019 között havi rendszerességgel 10-15 millió forintot kaptak. Hét éve egy helyi politikus is megkereste a céget. Megígérte, nem fogja politikai befolyását a parkolási szerződés ellenében érvényesíteni, amiért cserébe több alkalommal 2-3 millió forintot vett át. A cég a vesztegetésre szánt készpénzt fiktív számlák beállításával, illetve befogadásával teremtette elő. A vádirat szerint Újbudán a közbeszerzés elnyerését követően ugyanez a társaság üzemeltette 2017 és 2020 között a fizetős parkolási rendszert. A szerződéses jogviszony gördülékeny működése érdekében a cég havi 4 millió forintot fizetett a polgármesteri hivatal egyik vezetőjének.

Molnár Zsolt 40 millióval vigasztalódott

A gazdasági társaság képviseletében eljáró személy másik cég 2019-ben informatikai szolgáltatásokra irányuló szerződést kötött a Budapesti Közlekedési Zrt.-vel. A vádirat szerint Baja Ferenc volt miniszter és egykori országgyűlési képviselő a cég tendernyertességének esetére 30 millió forintot kért. Cserébe a szerződés létrejöttét és fenntartását ígérte. Később Baja Ferenc „egy  szerződéses probléma elhárításáért további 7 millió forintot vett át. Ezt követően további havi 2-3 millió forintot kért közbenjárásáért” – írta a főügyészség.

Hozzátették: a vádirat szerint az erről a korrupciós megállapodásról értesülő Molnár Zsolt országgyűlési képviselő befolyására hivatkozással szintén részesedést akart az ügyletből. Ezért Baja Ferenc az ő részére a szerződés meg nem támadásáért 40 millió forintot kért, amit Molnár Zsoltnak kifizettek.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés