ACNEWS

2024. September 28.   |   Vencel napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Macron álszent: kedvence a Telegram

Fotó: YouTube
Fotó: YouTube
Nem mentette meg Pavel Durovot a börtöntől, hogy a francia elnök lelkes felhasználója a Telegramnak.
Hirdetés
Ad image

A Telegram egy titkosított üzenetküldő alkalmazás, amit előszeretettel használnak a médiában és a politikusok körében is. Többek között Emmanuel Macron francia elnök is, aki első elnökválasztási kampányának kezdete óta használja politikai céljaira az appot. (No lám, mint egy Tartuffe) Közel egy évtizeddel később pedig még mindig széles körben használják a kabinet tagjai a politikai tisztségviselők egyaránt. Politikai nézettől függetlenül – írja a Politico.

Évekkel ezelőtt Macron és Durov együtt is ebédelt. Akkor Macron azt akarta, hogy legyen Párizs a Telegram központja. Nem lett. Miként Moszkva sem. Az operatív központ Dubajban van.

Pavel Durovot, a Telegram orosz származású alapítóját és vezérigazgatóját váratlanul tartóztatták le, amikor szombat este Franciaországban landolt. Ennek pontos okát egyelőre nem közölték, de Durov előzetes letartóztatását meghosszabbították. Ezt a lépést rengetegen, köztük Elon Musk is nyíltan bírálta. Sőt, Alekszej Puskov szenátor egyenesen liberális diktatúrának nevezte Franciaországot.

Macron az X-en válaszolt a vádakra, ahol jelezte, hogy Durov letartóztatása nem politikai döntés volt. „Franciaország mélyen elkötelezett a véleménynyilvánítás és a szólásszabadság iránt, támogatjuk az innovációkat és a vállalkozó szellemiséget. Ez így is fog maradni.” – írta az X-en az elnök.

A vád

Durov letartóztatására egy olyan váddal kapcsolatos vizsgálat részeként került sor, amely többek között gyermekpornográfia megosztásával és terjesztésével is összefügg. Ezen kívül kábítószer-kereskedelemben való bűnrészességgel, valamint szervezett bűnözésből származó pénzmosással vádolják. Azonban a vizsgálat eredetileg nem Durov ellen indult, hanem egy ismeretlen személy ellen.

Egy, az ügyön nem dolgozó, de annak hátterét ismerő francia igazságügyi tisztviselő szerint a Telegram csalódást váltott ki Franciaországban, mert nem volt hajlandó együttműködni a hatóságokkal. „Felbosszantották az embereket azzal, hogy nem voltak hajlandóak válaszokat adni.” – mondta a neve elhallgatását kérő tisztviselő.

Durov letartóztatását követő nyilatkozatában a Telegram kitartott amellett, hogy „betartja az uniós törvényeket. „Abszurd azt állítani, hogy egy oldal vagy annak tulajdonosa felelős a platformmal való visszaélésekért.” – tette hozzá a vállalat.

Továbbra is fennállnak a biztonsági aggályok

A hatóságok titoktartási aggályokra hivatkozva megpróbálták korlátozni a Telegram használatát hivatalos körökben. Tavaly novemberben Elisabeth Borne akkori miniszterelnök megtiltotta a minisztereknek és csapataiknak a WhatsApp, a Telegram és a Signal használatát. Hangsúlyozva, hogy „ezek a digitális eszközök nem mentesek a hibáktól, ezért nem tudják garantálni a rajtuk keresztül megosztott beszélgetések és információk biztonságát”.

A francia nemzetgyűlésen belüli vezető tisztviselők szintén – sikertelenül – arra szólították fel a törvényhozókat, hogy „korlátozzák” a közösségi médiaalkalmazások és üzenetküldő szolgáltatások, köztük a Telegram használatát. Mindkét esetben arra biztatták a képviselőket és a kabinet tagjait, hogy használjanak kevésbé ismert francia alternatívákat.

Évekkel ezelőtt Macron és Durov együtt is ebédelt. Akkor Macron azt akarta, hogy legyen Párizs a Telegram központja. Nem lett. Miként Moszkva sem. Az operatív központ Dubajban van

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés