ACNEWS

2024. September 29.   |   Mihály napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Botrány Varsóban: kitiltanák az ukrán Kulebát

Dmitro Kuleba / Fotó: Shutterstock
Dmitro Kuleba / Fotó: Shutterstock
A Jövő Lengyelországa konferencia véget ért, de Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter szavai miatt forronganak a lengyelek. A közfelháborodást a volhíniai tragédiával kapcsolatos kijelentése váltotta ki.
Hirdetés
Ad image

A volhíniai bűntény áldozatainak exhumálásáról kérdezett Dmitro Kuleba, az ukrán diplomácia vezetője a „történelem eltemetésére” szólított fel. Szavai nagy port kavartak. Janusz Kowalski parlamenti képviselő úgy értékelte, hogy Kulebát „persona non grata-nak kellene tekinteni Lengyelországban”.

A témát a hallgatóság egyik tagja vetette fel, aki megkérdezte az ukrán minisztert, hogy mikor tervezik exhumálni a második világháborús volhíniai bűntény áldozatait. A kérdés nagy feltűnést keltett. A Kuleba válasza meg kicsapta a biztosítékot.

Az ukrán diplomácia vezetője rámutatott, hogy a „történelem felemlegetése” csak megosztja az embereket, ami jelenleg Moszkvának kedvez. Hangsúlyozta, hogy Ukrajnának „nincs problémája a volhíniai exhumálások folytatásával”, és hozzátette, hogy már felvetette a témát Radosław Sikorskinak.

„Nekünk csak egy ilyen kérésünk van a lengyelországi kormányhoz, hogy az ukránokról is emlékezzenek meg. Azt szeretnénk, ha ez kétoldalú lenne” – mondta. – „Hagyjuk a történelmet a történészekre, és építsük együtt a jövőt”, szólított fel beszéde végén.

Kuleba ezen kijelentése nagy vihart kavart. Többek között Janusz Kowalski parlamenti képviselő is reagált, aki úgy ítélte meg, hogy „a politikust persona non grata-nak kellene nyilvánítani Lengyelországban. És azonnal fel kellene szólítani, hogy hagyja el Lengyelországot”.

„Legfőbb ideje, hogy az ukránok által Volhíniában meggyilkolt lengyelek exhumálásának ügyét Lengyelország késhegyre tűzze. A lengyel nemzetnek megvan a becsülete, és nem egyezik bele az ukránok által a volhíniai lengyelek ellen elkövetett népirtás áldozataival való ilyen bánásmódba és a történelmi revizionizmusba”- fogalmazott.

„Szomszédok között, az igazságtalanságok elszámolása soha nem ’egyirányú’ „- reagált Radosław Sikorski. A lengyelek külügyminisztere csütörtök reggel beszélt a PAP-nak az interneten felforrósodott vitára utalva.

„Választhatunk tehát: vagy foglalkozunk a múlttal, ami fontos, az áldozatok megérdemlik a keresztény temetést, de sajnos nem vagyunk abban a helyzetben, hogy visszahozzuk őket az életbe; vagy a közös jövő építésére koncentrálunk, hogy a démonok ne törjenek fel újra a társadalmainkban, és hogy a jövőben ne fenyegessen minket újra egy közös ellenség. Én az utóbbi megközelítést részesítem előnyben” – csitította a kedélyeket, de hiába…

Beata Szydło volt miniszterelnök másként látja a kérdést. „Az ukrán külügyminisztérium vezetője, Dmitro Kuleba ‘ukrán területeknek’ nevezte Lubelskie, Podkarpatszkaja és Małopolskie területét. Ez példátlan esemény a lengyel-ukrán kapcsolatokban. Miután több mint két évig katonai felszereléssel és minden egyéb támogatással mentettük meg Ukrajnát, Lengyelországot az ukrán hatóságok megvetéssel és szemtelenül kezelik. Ön nem csak rosszul cselekszik, Dmytro Kuleba úr, hanem ostobán” – értékelte.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés