ACNEWS

2024. September 19.   |   Vilhelmina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Rossz emailcím miatt vonták ki a sofőr autóját a forgalomból

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Szögezzük le, nem a hatóság hibázott – bár a forgalomból kivont autóra fura mód lehetett cascót kötni, és időközben átment a műszaki vizsgán is. Csont nélkül.
Hirdetés
Ad image

Nyolc hónappal korábbi gyorshajtás miatt került bajba egy magyar autós, aki nem fizette be a 30 ezer forintos bírságot. Ezért a hatóság kivonta a kocsiját a forgalomból. A döntésről a biztosító leveléből értesült az szmo olvasója, de az okát még mindig nem tudta. A botrány augusztus végén pattant ki, amikor az autós levelet kapott a kötelező biztosítást nyújtó társaságtól. Tőle tudta meg, hogy a biztosítását szeptembertől felfüggesztik. „Először azt hittem, valami tévedés. Azonnal felmentem az ügyfélkapun keresztül is elérhető gépjármű nyilvántartásba, és döbbentem láttam, hogy a kocsi tényleg nincs forgalomban. Már január eleje óta” – panaszolta a lapnak az olvasó.

Aki számára azért is megdöbbentő, ami történt, mert nem szólt a lízingcég sem. Miközben a kocsi áprilisban gond nélkül átment a műszaki vizsgán. Ráadásul előtte két hónappal a casco és a kötelező biztosítását is simán meghosszabbították. Pedig az autó elvileg akkor már rég nem járhatott volna az utakon. Sőt, a jogszabályok szerint a rendszámtáblát és a forgalmit is le kellett volna adni.

Nyomozni kezdett a sofőr

Az olvasó nyomozni kezdett. Arra gyanakodott, talán elmaradt a gépjármű-adó befizetése. Megnézte a NAV nyilvántartást, ott azonban a cégnek adó túlfizetése volt, nem pedig hiánya. Belépett a cégkapura is, ahol nem sok mindent talált. Mert az oda érkező leveleket a rendszer 30 napon belül automatikusan törli. Mivel a cégkaput főként a könyvelője kezeli, beszélt vele is, ő azonban szintén nem tudta megmondani, mi történhetett.

A gépjármű nyilvántartással kapcsolatos kérdéseknek a kormányablakokban lehet utána járni. Ott annyit mondtak, hogy valamilyen bírságról van szó. Ez egyértelműen kiderül a rendszerből, de a teljes aktára csak abban a kormányablakban látnak rá, ahová az autó a forgalmija szerint tartozik. Így derült fény a rejtélyre: egy tavaly nyári gyorshajtási bírság miatt vonták ki a kocsit a forgalomból.

„Konkrétan egy 30 ezer forintos bírság befizetése maradt el, azért, mert erről csak a cégkapura küldött a rendőrség értesítést. Bár senki sem látta, öt nappal később kézbesítettnek minősítették a levelet (mintha csak egy ajánlott levél lett volna), 30 nappal később pedig törlődött az egész. Ahogy a kormányhivatal fizetési felszólítása, majd az a határozat is, amivel kivonták a kocsit a forgalomból. Az egésznek semmi nyoma nem maradt” – írja olvasó.

Rossz címre ment a bírság

Egyetlen ponton sem jutott egyetlen hivatalnak sem az eszébe, hogy ajánlva is kiküldjenek egy levelet a cég postai címére. Ehelyett az autót kivonták, a vezetője pedig csak a szerencsének köszönhette, hogy nem valamelyik határátkelőn, vagy egy rendőrségi ellenőrzésen derült ki.

„A dolog happy enddel végződött, a rendőrségi ügyiratszám és a rendszám alapján online azonnal befizethettem a 30 ezer forintot, és negyed óra múlva a kocsit vissza is helyezték a forgalomba. Hogy hibáztam-e? Nem kérdés. A cégkapus levelekről ugyanis e-mailt is küldenek, és ide egy olyan e-mail cím volt beállítva, amit szinte sohasem néztem” – ismerte el a hibáját az olvasó.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés