A krémes krumplipüré mindenki kedvence. Egyszerű, gyors, laktató és óriási előnye, hogy a sült krumplival ellentétben másnap is fogyasztható egy kis melegítés után. Azonban rengetegszer csomós lesz és ha nem vagyunk elég ügyesek akkor elég pacsás elkészíteni. Rosemary Gill, egy bostoni főzőiskola séfje és tanára azonban most elárulta, hogy hogyan készítsük el a tökéletes habos, könnyű és finom krumplipürét.
Cseréld le az alapreceptet
A legtöbben megpucoljuk, felvágjuk a krumplit, majd sós vízben kifőzzük azt. Ezután leöntjük a forró vizet némi ima kíséretében, hogy ne öntsük bele a krumplit is a mosogatóba, és elkezdjük feltörni a puhára főtt burgonyát. Ehhez jön hozzá a vaj, majd a tej vagy a tejszín és végezetül a fűszerek. Ez a recept azonban ritkán sikerül olyan könnyedre, mint ahogyan azt az éttermekben láttuk. Rosemary szerint azonban van egy apróság, ami mindent megváltoztathat. Habkönnyű, gőzölgő, krémes krumplipüré fog a tányérunkra kerülni a rántotthús mellé, ráadásul sokkal kevesebb lépésből áll…ha:
Ez a tökéletes püré titka
A lényeg annyi, hogy ne vízben főzzük ki a krumplit. Hanem tejben. A krumpliból ugyanis kifő a keményítő, amit így nem öntünk ki a lefolyóba. Ráadásul amúgy is teszünk ebbe a köretbe tejet, így kifejezetten logikus, hogy abban főzzük meg. A lényeg, hogy az apróra vágott krumplit öntsük fel tejjel, pont annyival, hogy ellepje azt. Ezután főzzük puhára, de vigyázzunk, hogy le ne égjen, hiszen a tej sokkal érzékenyebb a hőre, mint a víz. Ha puhára főtt a burgonyánk, akkor kockára vágott vajat tegyünk bele, amíg az el nem olvad. Közben pedig törjük fel teljesen a megfőtt krumplit és pépesítsük azt egy krumplinyomóval. Ehhez jöhet a só, a bors, valamint a frissen reszelt szerecsendió. Ez utóbbi elsőre furcsának tűnhet sokaknak, de remekül kiegészíti az ízeket.
Extra tipp, hogy használjunk minél magasabb zsírtartalmú tejtermékeket, hiszen ettől lesz igazán krémes a krumplipüré. A tej helyett így akár tejszínt is használhatunk, vagy akár később is tehetünk bele egy keveset, akár újra melegítéskor is.