ACNEWS

2024. September 19.   |   Vilhelmina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Felrobbantható-e távolról a mobiltelefon?

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Szakértők a lehetséges okokról elmélkednek. Hogyan robbanhattak fel egyszerre a Hezbollah csipogók? És fel lehet-e távolról robbantani a mobilokat is?
Hirdetés
Ad image

Több száz felrobbant személyhívó készülék több halálos áldozatot és számos sérültet követelt kedden Libanonban. Szakértők magyarázzák, hogyan történhetett a libanoni tömeges detonáció.

A több száz személyhívó készülék pusztító robbanása után a szakértők azon töprengenek, hogyan robbanhattak fel egyáltalán a vevőkészülék. A Hezbollah számára egyértelmű, hogy ez egy izraeli támadás volt.

Feltételezésük szerint egy rosszindulatú szoftver okozta a készülékek felmelegedését, ami a robbanásokban csúcsosodott ki. A terrorista milícia néhány tagja észrevette, hogy a készülékek felmelegednek, és még a robbanás előtt ártalmatlanította őket – írja a Wall Street Journal.

Mint kiderült, a Hezbollah csak nemrég kapta meg a készülékeket.

Mobiltelefonokat nem használnak, mert azokat könnyű megtalálni. A felrobbantott készülékekről készült fotókon látszik, hogy melyik modellről van szó. A vevőkészülékek gyártója azt állítja, hogy a modellek cserélhető lítium akkumulátorral rendelkeznek.

Több száz felrobbant személyhívó készülék több halálos áldozatot és számos sérültet követelt Libanonban.

Ha túlmelegednek, a készülékek általában égni kezdenek. A robbanás lehetséges, de nem garantált. Könnyen lehet, hogy a készülékeket manipulálták, mielőtt a Hezbollah megkapta őket.

A készülékek állítólag hagyományos AA elemekkel és egy kiegészítő lítiumelemmel rendelkeznek. Lehetséges, hogy az akkumulátorok felét, illetve az AA-elemek helyét robbanóanyaggal helyettesítették. A felhasználó ezt csak akkor venné észre, ha a készüléket a szokásosnál korábban kellene feltölteni. Hogy valóban robbanóanyagot építettek-e a készülékekbe, vagy más trükk vezetett a tömeges detonációhoz, még nem világos.

A Washington Post beszámolója szerint a Hezbollah figyelmezteti csapatait. „Bárki, aki új csipogót kap, dobja el” – áll a Hezbollah tagjainak szétküldött hangüzenetben. Az új telefonok tulajdonosai se lennének ezzel a módszerrel biztonságban.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés