ACNEWS

2024. September 19.   |   Vilhelmina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Pánikba estek a vitorlázók a Balatonon tomboló viharban

Fotó: Vízimentők
Fotó: Vízimentők
A műszaki hibás vitorlás hajó irányíthatatlanul hánykolódott tó közepén a tomboló viharban, a vízimentők 6 embert vittek a partra.
Hirdetés
Ad image

Pánikba esve várta a segítséget a tomboló viharban a meghibásodott, irányíthatatlanná vált Elan vitorlás hajó kapitánya és öt utasa a Balaton közepén. A 80 kilométeres szélben hánykolódó, 12 méter hosszú hajót a kapitány több műszaki hiba miatt képtelen volt irányítani, ezért riasztották a vízimentőket. A fedélzeten hárman pánikba esve, halálfélelemben várták a segítséget. Két utas tengeribeteg lett – adta hírül a hirbalaton.hu.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának Rupert nevű sürgősségi mentőhajója érkezett a hívásra. Kiderült, se a kapitány, se az öt utas nem viselt mentőmellényt. Csak a többszöri felszólítás után öten felvették a mentőeszközt. Ezt követően a csapkodó hullámok közepette átemelték a mentőhajóra a bajba jutott vitorlás utasait és kapitányát. Miután kivitték őket a partra, közölték, nincs szükségük egészségügyi ellátásra.

A veszélyes időjárás miatt a 45 lábas vitorlást a viharos Balatonban sorsára hagyták. Nem tudták kivontatni, és a horgonyok sem tartották meg, így az a déli partra sodródott. „Számunkra az életmentés az első, nem kérdés, hogy a bajbajutottakat biztonságba helyezzük, mielőtt a műszaki mentéssel foglalkozunk” – írták a Facebook oldalukon a vízimentők. Nem sokkal később egy másik, kisebb vitorlás műszaki mentéséhez riasztották a Rupert mentőhajót Alsóörs közelében.

„Az Elan reggel nálunk szállított be Füreden a mólón kérdeztem mi a program mennek Keszthelyre Hmm mondtam nekik ez biztos akkor előbb vegyétek ki a vízből a genoa shottokat ….meg a Sup kötelét sem ártana kivenni és átgondolni a mai túrát … sem rendes ruházat sem mellény nem volt senkin volt egy megérzésem ebből baj lesz…hát ez lett a vége…”- írta posztjában Dini.

„És megtörténik újra és újra. Megérdemelnének egy komoly büntetést. A mentésben résztvevők is komoly veszélyben voltak. Az ilyen felelőtlenek miatt szokták jó emberek meghalni. Ilyen viharban, így kimenni. Nem normálisak…” – tette hozzá Péter.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés