ACNEWS

2024. September 19.   |   Vilhelmina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Felrobbant csipogók: tagad a magyar cég vezetője

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A magyarországi székhelyű BAC Consulting is érintett azon csipogókban, amelyek Libanonban egymás után felrobbantak.
Hirdetés
Ad image

Kedden Libanon-szerte robbantak fel személyhívók, amik 9 ember halálát okozták, valamint 2750-en sérültek meg. Köztük Irán libanoni nagykövete. A Hezbollah ma Izraelt tette felelőssé a merényletért, és egyúttal megígérte, hogy súlyos leszámolás várható. Izrael még nem kommentálta az eseményeket.

A kérdés pedig tegnap óta az, hogy vajon ki gyárthatta ezeket a csipogókat. Ma délelőtt egy tajvani elektronikai cég vállalta magára, hogy tőlük származnak a Hezbollah által használt eszközök, azonban a Gold Apollo alapítója és elnöke ezt tagadta. Hsu Ching-kuang az NBC News információi szerint a csipogókat egy másik cég készítette, akiknek engedélyük van a márka használatára. A közleményében a Gold Apollo egy magyarországi székhelyű céget jelölt meg, a BAC Consultinget, akik állítólag a termékek tervezését és a gyártását is teljes egészében végzik.

Még mindig nem biztos a csipogók eredete

Cristiana Bársony-Arcidiacono, a BAC vezérigazgatója megerősítette, hogy együttműködnek a tajvani céggel. Azonban amikor a személyhívókról és a robbanásról kérdezték, ennyit felelt: „Nem én gyártom a csipogókat. Én csak a közvetítő vagyok. Azt hiszem félreértette a dolgokat.” A Golden Apollo szóvivője nem mondott többet arra hivatkozva, hogy még folyik a nyomozás.

A tajvani gazdasági minisztérium szerdán közölte, hogy a Gold Apollo 2022 és 2024 augusztusa között 260 ezer csipogót exportált, elsősorban európai és amerikai piacokra. Közleményében azt írta, hogy nem érkezett jelentés az említett termékekkel kapcsolatos robbanásokról, és nincs feljegyzés arról, hogy a vállalat közvetlenül Libanonba exportált volna személyhívókat. „Valóban módosították ezt az árutételt? Esetleg egy másik gyártó gyártotta őket, és egyszerűen csak az Apollo márkanévvel címkézte fel őket? Ezt a részt még vizsgálják a hatóságok.” – mondta el a lapnak egy minisztériumi szóvivő.

Robbanószer volt a csipogókban

Az eseményekről készült videók előzetes vizsgálata pedig arra utal, hogy a robbanószereket a csipogókba építették bele. „A robbanás mérete egy egész ellátási láncot érintő támadásra utal, nem pedig egy olyan forgatókönyvre, amelyben az eszközöket útközben ellopták és módosításokat végeztek rajtuk.” – nyilatkozta N.R. Jenzen-Jones, az Armanent Research Services műszaki hírszerzési cég igazgatója. Egyszóval a csipogókba vélhetően a robbanóanyag a gyártás közben kerülhetett bele.

A Hezbollah tagjai pedig előszeretettel használnak személyhívókat, hiszen kerülik a mobiltelefonok használatát. Attól tartanak ugyanis, hogy Izrael azokkal nyomon követheti és megfigyelheti őket. Libanoni tisztviselők kedden figyelmeztettek minden állampolgárt, hogy további értesítésig tartsák távol magukat a vezeték nélküli kommunikációs eszközeiktől.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés