ACNEWS

2024. September 23.   |   Tekla napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Mi lesz a homokzsákokkal az árvíz után?

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Az árvíz napokon belül apadni fog. A több százezer homokzsák pedig szörnyű látványt nyújt, főként, hogy természeti katasztrófára emlékeztet.
Hirdetés
Ad image

A rengeteg ember kitartó és hősies munkája ellenére is sokan hatalmas károkat szenvedtek a természeti katasztrófa következtében. A rémálomnak viszont hamarosan vége. A homokzsákok még váratnak magukra. Nem volt könnyű felhalmozni őket, de talán még nehezebb lesz eltüntetni az óriási földhalmot. Vajon mi történik ilyenkor árvíz után?

Lapunk megkereste az Országos Vízügyi Főigazgatóságot, ahol megkérdeztük mi lesz a sorsa annak az iszonyú sok homokzsáknak, amelyek a Duna mentén hevernek szerteszét.

„A fel nem használt homokot a kimosódott részek feltöltésére a helyszínen használják fel. A szárazon maradt zsákokat és maradék homokot a vízügy visszaszállítja a kijelölt telephelyeire. Egy homokzsák szavatossági ideje egyébként hozzávetőlegesen 10 év” – derült ki a vízügyisek válaszából, majd hozzátették, bonyolultabb a helyzet az ázott homokkal.

Az átázott zsákokban lévő homok veszélyes hulladéknak minősül a fertőzés kockázata miatt, így azt a szeméttelepeken meg kell semmisíteni, de meddő bányákban is le szokták rakni ezeket.

„Ez a megsemmisítés – a zsákok mennyiségétől függően – jelentős költségekkel jár. A sértetlen műanyagot azonban fel lehet használni egyéb célokra” – mondták az AcNewsnak.

Budapest túl van a tetőzésen, a szombat hajnali maximum óta már 41 centiméterrel csökkent a vízszint. Az apadás a következő napokban felgyorsul, megkezdődhetnek az árvíz utáni takarítási, helyreállítási munkálatok és a fertőtlenítés. Várhatóan a hét közepére a közösségi közlekedés is teljesen helyreáll a fővárosban, a rakpartokról keddre virradóan húzódhat vissza medrébe a folyó.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés