ACNEWS

2024. September 30.   |   Jeromos napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Adhatunk alkoholmentes sört a gyereknek?

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Adhatunk-e alkoholmentes sört a kiskorúaknak? A kutatók szerint ez egyenes út lehet az alkoholgőzös éjszakákhoz.
Hirdetés
Ad image

Az elmúlt pár évben egyre többféle alkoholmentes sör került a boltok és a kocsmák polcaira. Ma már szinte végtelen mennyiségű ízkombináció közül választhatunk, amiknek lássuk be, nem sok köze van már a sörhöz, mint olyanhoz. A kérdés pedig jogos, miért is ne adhatnánk egy pohárral a gyerekünknek? A szakértők szerint azonban nem annyira egyszerű a kérdés, hogy van-e az italokban alkohol, vagy sem. Szerintük jobb, ha nem adunk inkább ilyen üdítőket a kisebbeknek.

A VG cikke szerint amerikai gyerekorvosok foglaltak állást a kérdésben, arra jutva, hogy a tizenévesek nagyobb érdeklődést fognak mutatni az alkoholis italok iránt, ha gyerekként „kamu söröket” ihatnak. Ráadásul, ha mi kínáljuk meg a gyerekeket, elültetjük bennük, hogy a sörözés teljesen rendben van. Így csak idő kérdése lesz, hogy idejekorán belekóstoljanak a felnőttek sörébe is. Ezeknek az italoknak a normalizálása ugyanis könnyen vezethet oda, hogy nem fogják megérteni az alkoholos és alkoholmentes termékek közötti különbséget. Ezt pedig csak úgy lehet elkerülni, ha nyíltan beszélünk a függőségekről, köztük az alkoholizmusról és a drogokról is. Leginkább abban az esetben, ha a szülő is függő vagy gyógyult függő.

Fontos leszögezni, hogy az alkoholmentes sör nem árt a gyerekeknek, Nincsenek semmilyen veszélynek kitéve, ha megisznak egy pohárral. A következményeket inkább hosszútávon kell figyelembe venni. Ezt kívánják megelőzni az amerikaiak az olyan javaslatokkal, melyek szerint nem lehet kiskorúaknak alkoholmentes italt sem adni.

Érdekesség, hogy az elmúlt években világszinten nőtt az alkoholmentes italok piaca. Ennek oka, hogy sokan, különösen a fiatalabb generáció próbálja csökkenteni az alkoholfogyasztását. Ahhoz, hogy ezek az italok alkoholmentesnek minősüljenek, 0,5 térfogatszázaléknál kevesebb alkoholt kell tartalmazniuk. Tehát nem is mindegyik termék zéró alkoholtartalmú. Így könnyen jelenthetnek belépési pontot az ivás kultúrájába. Ugyanis a mentes italok a szakértők szerint arra késztetik az embereket, hogy áttérjenek az igazira.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés