ACNEWS

2024. October 04.   |   Ferenc napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Döntöttek a Margitsziget sorsáról

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Újfent meghosszabbították a Margitsziget lezárását. A Főkert szerint ez az egyetlen felelős, szakmailag indokolt döntés.
Hirdetés
Ad image

Bár az árvíz már elvonult és a rakpartok is járhatóak újfent, a Margitszigetet még mindig nem vehették vissza a budapestiek. A jelek szerint pedig ez még egy darabig így is marad. A zárást ugyanis az MTI beszámolója szerint a Főkert akkor fogja csak meghosszabbítani, amikor a balesetveszély teljesen megszűnt.

Szerdán fejezték be a Főkert szakemberei a sziget faállományának átvizsgálását, ami szerencsére kifejezetten jó állapotban van. Csak minimális károk keletkeztek az árvízzel összefüggésben. A talajviszonyok kapcsán azonban már nem szolgáltak ilyen jó hírekkel. A sziget területe változatos képet mutat: egyes, magasabban fekvő területek már kiszáradtak, azonban más esetekben csak a talaj felső rétege száradt ki. Emiatt a különböző telítettségű talajrétegek elmozdulhatnak egymáshoz képest, ami akár a fák kiemelkedését is okozhatja. Ezen a problémán pedig a következő napok csapadékos időjárása sem segít. A felső, kiszáradt réteg újra telítődhet és a mélyebb rétegek nedvességtartalma miatt a víz nem tud elfolyni. Ezzel pedig a balesetveszély is megnő.

A fák ágazatának és lombozatának megnő az eső hatására a súlya, így egy kisebb széllökés hatására is elmozdulhatnak. A közlemény szerint amennyiben az időjárás is lehetővé teszi hétfőn a szakértők újfent felmérik a kritikus területeket és ez alapján javaslatot tesznek a Margitsziget majdani megnyitására. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés