Pofátlan lehúzás az éttermi szervizdíj, aminek összegét legalizálta és a számlaösszeg 12 százalékában maximalizálta a kormány – írta a femcafe. Ehhez jön a bruttó számla összegének legalább 10 százaléka, és máris megvalósult a 22 százalékos áremelés az éttermi vendéglátásban.
Minderről Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter Guller Zoltánnal, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) elnökével egy 14+2 pontból álló turisztikai deregulációs programot ismertetése kapcsán beszélt. A szervizdíj kapcsán persze nem mondta ki nyíltan, hogy az valójában az éttermi vendégek lehúzásáról van szó. Mert semmilyen plusz szolgáltatás nincs mögötte, a vendég csak az áremelést érzékeli.
Mit jelent a szervizdíj a gyakorlatban? Akkor is rejtett költségként jelenik meg, ha mondjuk elvitelre kértünk ételt. A személyzet nem szolgál fel semmit, nem mosogat semmit. Akkor mégis mire fel a 12 százalék plusz költség? És milyen jogon várja el az étterem a borravalót?
A kormány mindent megtesz, hogy elhárítsa az akadályokat a borravaló adómentesítése érdekében. Ennek érdekében, ha a vendég bankkártyával fizeti a borravalót is, az új pénzügyi szabályozás értelmében minden banknak kötelező lesz valamilyen megoldást adni a vendéglátóipari hely számára, hogy a borravalót adómentesen lehessen adni.